Prati nas

Mozaik

Imovina

‘Nisam upisana kao suvlasnica, a suprug želi darovati našu kuću. Što učiniti?’

Mnoge žene nisu formalno upisane u suvlasništvo nad bračnom stečevinom. No to ne znači da nisu suvlasnice i da njihovi supružnici mogu samovoljno odlučivati o cijeloj toj imovini.

Objavljeno

|

Nesuglasice oko imovinskih prava u kasnijim godinama često su izazov. Primjer je Dubrovčanka A.K., čiji suprug želi pokloniti kuću kćerki. Pravnici savjetuju sklapanje bračnog ugovora kako bi se utvrdili suvlasnički omjeri i spriječilo neželjeno raspolaganje imovinom. Stručna pomoć odvjetnika preporučuje se kao ključna.
ilustracija: S. Bura/mj

Imovinskopravni odnosi često su problem u umirovljeničkoj dobi, bilo da se radi o raspolaganju imovinom ili prakticiranju prava vlasništva nad bračnom stečevinom. Ilustriraju to i primjeri iz prakse Pravnog savjetovališta u Sindikatu umirovljenika Hrvatske.

Među brojnima koji su potražili pomoć jest i Dubrovčanka A.K. koju muči neslaganje sa suprugom oko raspolaganja imovinom. Naime, ovaj je par u braku sagradio kuću, no A.K. kaže da je samo njen suprug upisan kao vlasnik. “On sad tu kuću želi pokloniti kćerki, a ja se ne slažem. Ta kuća je i moja, jer smo ju skupa gradili. Imamo još djece i unuka. Kako ga mogu spriječiti da to učini jer je uporan?” pita A.K.

“Nažalost imate problem sa suvlasnikom nekretnine, svojim mužem, koji ne želi priznati vaše suvlasništvo jer nije upisano u zemljišnoj knjizi. Ako se uspijete dogovoriti, vaš muž može priznati vaše suvlasništvo tako da s njim sklopite bračni ugovor”, savjetuju pravnici SUH-a navodeći da bi se takvim ugovorom utvrdili bračna stečevina i suvlasnički omjeri.

Temeljem takvog ugovora A.K. bi se mogla upisati u zemljišnoj knjizi kao suvlasnica kuće, a tada suprug više ne bi mogao raspolagati cijelom kućom, nego samo sa svojim dijelom.

“Bez obzira na taj postupak i moguće sklapanje bračnog ugovora, savjetujemo Vam da upozorite (najbolje u pisanoj formi) svoje nasljednike da ste i vi nesporni suvlasnik kuće, za sada izvanknjižni, i da namjeravate ishoditi upis svog suvlasništva temeljem bračne stečevine”, navode u Pravnom savjetovalištu SUH-a.

“Time biste moguće zaustavili taj proces darovanja jer će to dodatno zakomplicirati stvar. Bilo bi korisno da imate stručnu pomoć specijaliziranog odvjetnika”, stoji zaključno u odgovoru pravnika.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.