Prati nas

Povjerljivo

Tanki novčanici

‘S 38 godina staža, Božić čekam s 370 eura mirovine’

Mnogi nam se umirovljenici na penzije pojačano žale upravo ususret Božiću i Novoj godini – vrijeme je to kad više promišljamo ‘gdje smo i što smo’. donosimo nekoliko

Objavljeno

|

"Revoltirana Gospođa Biserka, 66-godišnjakinja iz Hrvatske, s 28 godina radnog staža, dijeli svoju borbu. Svojih 10 godina rada u Prištini ne priznaje mirovinski sustav, čekajući priznanje od Srbije već godinu dana. Unatoč 37 godina staža, Božić dočekuje s mirovinom od 370 eura. Pitanje za umirovljeničke pregovarače: rade li za nas ili za sebe?
ilustracija: S. Bura/mj

Gospođa Biserka piše nam da ima 66 godina te da je u Hrvatskoj ostvarila 28 godina radnog staža. Prije toga deset je godina za istu tvrtku radila u Prištini na Kosovu, ali rješenja za taj dio mirovine čeka već preko godinu dana.

“Taj staž iz Prištine mi uopće nikad nije priznat, dakle primam mirovinu za ovih 27 godina i nekoliko mjeseci rada u Hrvatskoj. Još od 2014. godine čekam da mi Srbija prizna tih 10 godina. Sve sam pokušala i na kraju digla ruke od tog staža. I tako ja sada s gotovo četiri desetljeća staža Božić čekam sa 370 eura mirovine. Neka bude sram sve te umirovljeničke pregovarače, za koga oni rade, za nas ili za sebe?!” revoltirano nam piše gospođa Biserka.

Ratko: 360 eura za 38 godina

Gospodin Ratko nam piše da su hrvatske mirovine općenito sramotne. “Supruga ima Parkinsonovu bolest i liječi se sa svojih 360 eura mirovine. Ja imam 38 godina radnog staža i doživotnu penalizaciju. Za sve ove godine rada, doživio sam 360 eura mirovine. Ma sram te bilo, državo!” piše naš ogorčeni čitatelj Ratko.

Gordana: Suprug je godinama bez primanja

Umirovljenica Gordana i njezin suprug, piše nam ona, nisu imali sreće. “Zbog lošeg zdravlja prošle sam godine morala u prijevremenu mirovinu. Za 35 godina radnog staža i sa srednjom stručnom spremom, dobila sam 386 eura mirovine!” piše s uskličnikom koji jasno govori o njezinom negodovanju.

Još joj je teže što je njezin suprug kod kuće i bez posla već deset godina, sve otkako je tvrtka u kojoj je radio otišla u stečaj. “Nikad nije dobio novac od otpremnine za svoje 32 godine staža. Nakon otkaza imao je tešku operaciju zbog koje ne može prihvatiti fizičke poslove, jedine koje mu nude na burzi rada. U mirovinu po zakonu može tek 2025. godine. Nemam što dodati osim reći da je sramota kako se postupa s ljudima”, napisala je.

Sunčica: 300 eura za 32 godine

Gospođa Sunčica umirovila se s 59 godina i već je pet godina umirovljenica. “Na žalost u računovodstvu sam radila 22 godine i firma je propala. Poslije sam dugo i uporno tražila bilo kakav posao, tada nije bilo lako doći do radnog mjesta. Na kraju sam bila sretna i što sam dobila posao spremačice!”

“Dogurala sam naposljetku do 32 godine staža i otišla u prijevremenu koja mi iznosi 300 eura. Paralelno radeći teški fizički posao, gledala sam ljude koji su dobili posao preko veze, daleko lagodniji od mog i uz redovnu plaću. Oni danas imaju 700 eura plaće, ali eto, ja nisam bila te sreće”, požalila nam se umirovljenica Sunčica.

Zanima nas vaša priča

Želite li i vi, posve anonimno, podijeliti svoje iskustvo i viđenje ove teme s nama i našim čitateljima, možete to učiniti putem web obrasca Povjerljivo. Napišite svoju priču!

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.