Prati nas

Mozaik

Čudo života

Safina (70) je upravo rodila blizance: ‘Djeca su blagoslov, bog će se pobrinuti’

Unatoč partnerovom bijegu, Safina slavi čudo majčinstva u Centru za neplodnost u Kampali. Bolnica ističe njezinu nevjerojatnu hrabrost i snagu duha. Ovo je drugi porod u tri godine za jednu od najstarijih rodilja na svijetu.

Objavljeno

|

70-godišnja Safina Namukwaya rodila je blizance u Centru za neplodnost u Kampali nakon tretmana potpomognute oplodnje. Unatoč teškoćama, majka i bebe su dobro, a bolnica slavi nevjerojatan uspjeh.
Safina Namukwaya pred porod (scr: NTV)

70-godišnja žena rodila je u srijedu blizance nakon tretmana potpomognute oplodnje, priopćila je bolnica u Ugandi. Safina Namukwaya rodila je dječaka i djevojčicu carskim rezom u Centru za neplodnost u glavnom gradu Kampali, prenosi BBC.

Namukwaya, koja je jedna od najstarijih rodilja na svijetu, rekla je lokalnim medijima da je to “čudo”. Bolnica joj je čestitala, rekavši da je to više od “medicinskog uspjeha te da se radi o snazi i neuništivosti ljudskog duha”. “Postigli smo nevjerojatno – porodili smo blizance najstarijoj majci u Africi!” objavila je bolnica uz informaciju da su majka i bebe dobro.

Majka je za ugandske novine Daily Monitor kazala da joj je trudnoća bila teška jer ju je partner napustio kad je shvatio da će imati blizance. “Muškarci ne vole da žena nosi više od jednog djeteta. Otkako sam primljena ovdje, moj muž se nijednom nije pojavio”, rekla je. Safina je s prijašnjim partnerom koji je preminuo početkom devedesetih uspjela zanijeti prirodnim putem, no doživjela je spontani pobačaj.

Ovo je drugi porod Safine Namukwaya u tri godine. Naime, potpomognutom oplodnjom je prije tri godine već dobila djevojčicu. Na trudnoće se odlučila nakon poruga okoline jer je bila nerotkinja. “Čuvala sam tuđu djecu i vidjela kako odrastaju i odlaze. Pitala sam se tko će se brinuti o meni kad ostarim”, objasnila je. “Jednom mi je jedan dječak dobacio da me majka proklela da umrem bez djeteta”, prisjetila se.

Na pitanje je li sposobna odgojiti troje male djece, Safina odgovara: “Ne znam, bog će odlučiti. Možete imati jedno dijete i osjećati se potpuno obuzeto njime. Ali ja imam sada i blizance u godinama kada sam slaba, kada ne mogu raditi i privređivati. Ne znam. Ali kažu da svako dijete donosi blagoslov.”

Za sada nije jasno je li za trudnoće koristila jajne stanice donora ili vlastite koje su bila zamrznute i pohranjene dok je bila mlađa. Žene obično prolaze kroz menopauzu između 45. i 55. godine života. Otprilike u to vrijeme plodnost opada, no napredak medicine im je omogućio rađanje. In vitro oplodnja (IVF) jedna je od nekoliko tehnika. Tijekom procesa jajašce se uklanja iz ženinih jajnika i oplođuje spermom u laboratoriju. Oplođeno jajašce, koje se naziva embrij, zatim se stavlja u ženinu maternicu kako bi raslo i razvijalo se, navodi BBC.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.