Prati nas

Vrt

Zrak i voda

Savjeti uzgajivača: Kako odabrati i održavati svježinu božićnog drvca

Nikad više vrsta i nikad raznovrsnije cijene. Tako bismo mogli sumirati ponudu božićnih drvaca. Cijene im se u najvećim hrvatskih gradovima kreću od 20 pa sve do 300 eura.

Objavljeno

|

Otkrijte tajne svježih božićnih drvaca! Kupci biraju "silber" drvo s pažnjom. Savjeti uzgajivača otkrivaju kako održati svježinu i izbjeći isušivanje. Pročitajte prije kupovine!
ilustracija: S. Bura/mj

Iz godine u godinu, čini se da je ponuda svježih božićnih drvaca sve veća i bolja. Kako da jela ili smreka ostanu svježe što duže? Kako da im ne otpadnu iglice? Kako znati da je kupljeni “silber” svjež? Puno je odgovora na ova pitanja, a neki od njih graniče sa znanstvenom fantastikom. Zato je najbolje pitati one kojima je to posao.

Među savjetima koji imaju smisla prednjači onaj koji kaže da božićno drvce valja držati na hladnom mjestu, daleko od izravne sunčeve svjetlosti. Ništa ga neće isušiti kao izravno sunce, tvrde uzgajivači.

Zbog toga, ako kupujete drvce “na cesti”, pazite da nije izloženo izravnom suncu, a svako kupljeno drvo obavezno držite u posudi s vodom, baš kao rezano cvijeće u vazi. Posebno je to važno u prvih 48 sati nakon rezanja dok je transpiracija još uvijek vrlo jaka.

Oglas

Voda se kod rezanog božićnog drvca kapilarno, pogonjena transpiracijom, diže provodnim elementima i u trenutku kada voda presahne, makar i na sat vremena, smola će zatvoriti mjesto reza pa biljka više neće moći “podizati” vodu.

Zbog toga, uzgajivači savjetuju da se kupljenom drvcu deblo prikrati za par centimetara. To omogućuje biljci da “poteže” vodu, budući da se novim rezom uklanja smolom zapečaćeni dio. Dakako, ovo nije nužno, ako ste drvce kupili izravno u rasadniku i odmah ga stavili u vodu. Jedino izravna kupovina u rasadniku jamči da je drvo zaista svježe rezano.

Postoje brojni savjeti koji kažu da se u vodu u kojoj će stajati drvce treba dodati aspirin, šećer ili limunov sok te da će to produžiti svježinu rezane biljke. Pokusi koje su proveli neki uzgajivači pokazuju da ništa od toga neće naštetiti drvcu, ali neće mu ni pomoći. Svježa voda je dovoljna i najbolja.

Uz to, božićno drvce držite što dalje od klimatizacije i izvora vrućeg zraka. Isto tako, ne godi mu ni hlađenje prostorije klimatizacijskim uređajem, budući da se tako jako isušuje zrak. Prirodna ventilacija je optimalan izbor.

Oglas
.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.