Prati nas

Vijesti

1. siječnja 2024.

Sjajne vijesti za branitelje: Stižu bolje mirovine i veća prava

Između ostalog, branitelji više neće plaćati krizni porez koji im je za svog premijerskog mandata uvela Jadranka Kosor.

Objavljeno

|

Tko sve može dobiti nacionalnu mirovinu?
foto: Eduardo Soares/Unsplash

Izmjene i dopune Zakona o braniteljima Domovinskog rata i članovima njihove obitelji donesene su s ciljem poboljšanja materijalnih i radnih prava te unapređenja skrbi za branitelje starije dobi, piše tportal.

U okviru materijalnih prava hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata i članova njihovih obitelji zakonskim izmjenama uvodi se novi model usklađivanja naknada. Iznos osobne invalidnine, posebnog doplatka, doplatka za njegu i pomoć druge osobe, ortopedskog doplatka, obiteljske invalidnine, naknade za njegovatelja i naknade za nezaposlene hrvatske branitelje svake godine će se određivati prema osnovici koju odredi Vlada svojom odlukom. Vlada će odlučiti o podizanju osnovice ako za nju postoje ekonomski razlozi te financije za nju.

Dosad su se materijalna prava utvrđivala prema proračunskoj osnovici od 441,44 eura, koja se nije mijenjala više od 20 godina. Zbog takvog stanja više od 40 posto hrvatskih ratnih vojnih invalida mjesečno prima osobnu invalidninu od svega 15,23 eura. Nova osnovica još nije poznata, ali prema najavama iz Ministarstva, bit će znatno veća od sadašnje. Pritom na najveće povećanje može računati skupina u kojoj su branitelji s 20 posto invaliditeta.

Rad uz zadržavanje mirovine

Što se tiče mogućnosti rada umirovljenih hrvatskih branitelja, u zakon su ugrađena nova prava usklađena s općim propisom o mirovinskom osiguranju. Branitelji koji primaju najnižu mirovinu, jer im je ona povoljnija od njihove starosne mirovine, moći će raditi do pola radnog vremena uz zadržavanje njenog punog iznosa.

Do pola radnog vremena, uz primanje pune obiteljske mirovine, moći će raditi i članovi braniteljskih obitelji koji primaju obiteljsku mirovinu, najčešće supruge. Do sada nije postojala mogućnost rada uz primanje mirovine, a u slučaju zaposlenja mirovina se obustavljala.

Branitelji s invalidskom mirovinom stečenom zbog djelomičnog gubitka radne sposobnosti moći će raditi puno radno vrijeme te i dalje primati invalidsku mirovinu.

Branitelji s invalidskom mirovinom, stečenom zbog potpunog gubitka radne sposobnosti, moći će se zaposliti do 3,5 sata dnevno bez obustavljanja mirovine.

Potpuno ukidanje kriznog poreza

Osim toga, zakonskim izmjenama od 1. siječnja 2024. umirovljeni branitelji dobivaju drugu povišicu uslijed ukidanja smanjenja mirovina uvedenih u vrijeme krize 2010. Podsjetimo, dogovoreno je da se usklađenje po osnovi ukidanja smanjenja provede u dva navrata – 1. srpnja postotak je smanjen s deset na pet posto, a 1. siječnja 2024. u potpunosti se ukida.

HVO

Zakonskim izmjenama se mogućnost ostvarivanja prava na invalidsku mirovinu proširuje na sve ratne vojne invalide Hrvatskog vijeća obrane (HVO) kojima se u postupku vještačenja u Hrvatskoj utvrdi gubitak radne sposobnosti.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.