Prati nas

Vijesti

Usporedba

Srbijanski medij o mirovinama: Crna Gora je za nas misaona imenica

Umirovljenici u Srbiji žive teško, s obzirom da su cijene osnovnih živežnih namirnica previsoke, a mirovine preniske. Kad bismo gledali prosjek, primjerice, polovina primanja beogradskih umirovljenika odlazila bi samo na račune, a kako je tek onima koji primaju minimalac, teško je zamisliti. Ipak, stariji građani u Srbiji nisu na dnu ljestvice u regiji po visini mirovina, piše Nova.rs.

Objavljeno

|

Kako će povećanje mirovina u Srbiji utjecati na relativni položaj umirovljenika u usporedbi s drugim zemljama u regiji, poput Crne Gore, Bosne i Hercegovine te Hrvatske?
ilustracija: S. Bura/mj

Prosječna mirovina koju primaju najstariji građani Srbije iznosi 39.874 dinara (340 eura), a svima je jasno koliko je to mali iznos za sve životne troškove koje treba podmiriti tijekom jednog mjeseca. Iznos minimalne mirovine još je mizerniji i iznosi svega 20.631 dinar (176 eura), a uz visoke cijene osnovnih živežnih namirnica, mjesečnih režija i ostalih izdataka, jasno je da nikako nije dovoljno za život.

Budući da u siječnju stiže povećanje mirovina za 14,8 posto, minimalni iznos primanja najstarijih sugrađana bit će 23.684 (202 eura), što je još uvijek nedovoljno. Oni koji primaju prosječnu mirovinu od siječnja će moći računati na iznos od 45.775 dinara (390 eura). Odlučili smo stoga provjeriti kakva je situacija u regiji, odnosno kolike su mirovine u susjedstvu, piše Nova.rs.

Crnogorci najavljuju drastičan skok minimalnih mirovina

Prva zemlja u kojoj smo provjerili mirovine bila je Crna Gora, gdje je minimalac trenutno blizu 300 eura, što je 124 eura više nego u Srbiji. Crnogorska vlada najavila je povećanje najniže mirovine u siječnju, a prema tim najavama od sljedeće godine taj će iznos iznositi 450 eura, što će biti 248 eura više od povećane najniže mirovine u Srbiji.

Što se tiče prosječne mirovine, ona u susjednoj Crnoj Gori iznosi 425 eura, dakle 85 eura više nego u Srbiji, a kada srbijanski umirovljenici dobiju povišicu, Crnogorci će i dalje dobivati 35 eura više mjesečno.

Minimalna mirovina veća je u Federaciji, a niža u Republici Srpskoj

Što se tiče Bosne i Hercegovine, službeni podaci govore da je najniža mirovina za studeni u Federaciji, koja je tada povećana, iznosila 445,65 konvertibilnih maraka, odnosno 228 eura, što je 52 eura više nego u Srbiji. U istom mjesecu prosječna mirovina u Federaciji iznosila je 247,31 euro (482,75 KM), što je manje nego u Srbiji, za oko 93 eura, a s povećanjem u siječnju srbijanski umirovljenici će biti u prednosti od oko 143 eura.

U Republici Srpskoj ovogodišnja minimalna mirovina iznosi 141,03 eura (275,29 KM) i niža je od srbijanske minimalne mirovine za 35 eura. S druge strane, prosjek je 277 eura (241,36 KM), 99 eura manje nego u Srbiji. Prema službenim najavama, mirovine u Republici Srpskoj bit će povećane za 10 posto, pa bi minimalni iznos trebao biti 155, a prosječni 295 eura.

Hrvatski umirovljenici imaju 170 eura više nego srbijanski

I u Hrvatskoj su ovoga ljeta povećane mirovine najstarijim građanima pa je najniža mirovina dosegnula 346,79, a prosječna 508,26 eura. Tako u odnosu na srbijanske, hrvatski umirovljenici u oba slučaja imaju veća primanja za oko 170 eura. Također, sljedeće usklađivanje slijedi u siječnju, kada će mirovine biti povećane za 8,2 posto, pa će minimalac biti oko 375 eura, dok oni koji imaju prosječnu mirovinu mogu računati na nova mjesečna primanja koja će iznositi 550 eura.

U Sjevernoj Makedoniji starci su na ulici tražili veće mirovine

Prije nekoliko mjeseci, u rujnu 2023., mirovine u Sjevernoj Makedoniji povećane su za 8,4 posto, a prije toga nezadovoljni umirovljenici prosvjedovali su zbog mizernih mirovina. Nakon povećanja, minimalna mirovina “popela” se na 215 eura, što je i dalje više nego u Srbiji. Prosječna mirovina, pak, iznosi oko 330 eura, nešto manje nego u Srbiji.

Mirovine su drastično veće u Njemačkoj i Austriji.

U europskim zemljama, mirovine su drastično veće nego u Srbiji. Na primjer, samci u Austriji u prosjeku primaju 1.100 eura mjesečno, dok oni koji žive s partnerom dobivaju 1.750 eura. Nadalje, prosječna mirovina u Njemačkoj iznosi gotovo 1.400 eura, dok je u Nizozemskoj čak i viša – 1.800 eura.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.