Prati nas

Vijesti

Putovanja

Aktivirajte uslugu besplatnog putovanja vlakom za umirovljenike

Cilj pilot-projekta jest poboljšati kvalitetu života umirovljenika, potaknuti održivu mobilnost, smanjiti troškove života za stariju populaciju te pridonijeti ekološki odgovornijem načinu putovanja starije populacije.

Objavljeno

|

Romantični trenuci u vlaku! Sretni umirovljenički par uživa u besplatnom željezničkom putovanju, zahvaljujući novom pilot-projektu Hrvatskih željeznica. Neograničena sloboda kretanja uz pametnu karticu i jednostavan postupak aktivacije.
ilustracija: S. Bura/mj

Na temelju Zaključka Vlade od 13. prosinca, Hrvatske željeznice izvijestile su kako se uvodi pilot-projekt besplatnoga željezničkog prijevoza umirovljenika i osoba starijih od 65 godina koji im omogućuje neograničeno korištenje željezničkog prijevoza na području Republike Hrvatske.

Pilot-projekt traje do 31. prosinca 2024. godine. Umirovljenici i osobe starije od 65 godina sada mogu besplatno putovati vlakom. Sve što trebaju je imati pametnu karticu HŽ-a. Umirovljenik za aktiviranje ove usluge na blagajni treba predočiti ispravu o primanju mirovine HZMO-a i identifikacijski dokument, a osoba starija od 65 godina identifikacijski dokument, dok se za postupak plaća jednokratno 2,65 eura.

Novi korisnici besplatnog prijevoza trebaju popuniti zahtjev za izradu pametne kartice koji mogu preuzeti na blagajni ili ovdje. Zahtjev i potrebnu dokumentaciju o mirovini i/ili godinama starosti trebaju predati na blagajni ili putem e-maila [email protected].

Pametna kartica izrađuje se u roku od 7 dana od predaje zahtjeva i podiže se na blagajni na kojoj je predan zahtjev. U slučaju da zahtjev šalju e-mailom, korisnici trebaju poslati i potvrdu uplate u iznosu od 2,65 eura na IBAN HR9523400091510252920 nakon čega će biti obaviješteni o mjestu preuzimanja pametne kartice, priopćile su Hrvatske željeznice.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.