Prati nas

Vijesti

Standard

Bajs: ‘Umirovljenici su financijski ovisni o članovima obitelji’

Zastupnik Damir Bajs upozorava na dramatičan pad životnog standarda umirovljenika zbog naglog rasta cijena smještaja u domovima za starije.

Objavljeno

|

U Hrvatskoj je više od 1,2 milijuna umirovljenika. Za koga oni glasaju na izborima?
ilustracija: S. Bura/mj

Zastupnik Damir Bajs iz kluba Fokusa i Reformista upozorio je sa saborske govornice na pad životnog standarda umirovljenika zbog rastućih cijena smještaja u domovima za starije i nemoćne.

Naime, prosječna cijena korištenja domova u vlasništvu županija je 2020.godine iznosila 356 eura, a ove se godine cijena popela na 590 eura.

”Umirovljenik je prije 4 godine sa svojih 382 eura mirovine mogao pokrivati trošak smještaja u domu a ove godine mirovina mu je bitno manja od spomenutih 590 eura. Uz to, dio županijskih domova najavljuju daljnja povećanja”, rekao je Bajs.

Zbog toga su umirovljenici financijski ovisni o članovima svojih obitelji, dodao je, dok se ravnatelji pojedinih domova žale da ne dobivaju dovoljno sredstava ni od osnivača, tj., županija, ni od Ministarstva socijalne politike.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.