Prati nas

Povjerljivo

12 godina revolta

Blanka (72): ‘Za 42,5 godina staža imam ovu bijedu od mirovine’

Ljude muči nepravda i muči ih nepovratno, ta teško se pomiriti s punim radnim stažem i mirovinom nedostojnom preko četiri desetljeća rada. Želimo iznijeti problem svakog od vas, a sa svakom objavljenom pričom pišete nam i svjedočite da zakinutih ima još, i još. I gospođa Blanka opisuje nam zašto smatra da je zavrijedila više.

Objavljeno

|

Gospođa Blanka (72), umirovljenica s 42,5 godina staža, dijeli svoje iskustvo. Radila je dugi niz godina, suočila se s bankrotom tvrtke, te nakon rada kod privatnika s minimalcem, prima mirovinu od 534 eura. Razočarana je nerazmjernim dodacima drugih umirovljenika, pitajući se zašto je njezina mirovina niža. Živi sama, suočava se s visokim troškovima i postavlja pitanje hoće li ikad dostići one s većim primanjima. Osjeća se bijedno i povrijeđeno te dijeli priču zajedno s drugim umirovljenicima koji su prošli slično. #UmirovljeničkaPravda #MirovinskaNeravnoteža
ilustracija: S. Bura/mj

Svakodnevno čita, piše nam umirovljenica Blanka (72), da se žale umirovljenici s preko četrdeset godina staža, a imaju i veće penzije od njezine. “Radila sam 42,5 godina. Radni vijek provela sam jednoj tvrtki koja je na kraju otišla u stečaj. Tada sam morala na burzu gdje sam ostala šest mjeseci i tražila posao.”

Uspjela se, piše nam, zaposliti kod jednog privatnika te je radila sve i bez pogovora samo da bi stekla puni staž. “U punu mirovinu sam otišla po tadašnjem zakonu sa 60 godina i dodatnih 6 mjeseci. Primivši rješenje, vidjela sam da mi je za rad u poduzeću koeficijent za izračun bio 1.08, a kod privatniku 0.48. Njemu je nažalost bilo dopušteno da mi uplaćuje minimalac”, piše razočarano i revoltirano još i danas, kada je već preko dvanaest godina u mirovini.

534 eura za 42,5 godina rada

“Već sam se kod izračuna pomirila s tim da sam samo zbog tog minimalca na mirovini izgubila oko 500 kuna (66,30 eura) mjesečno. Ono što i mene smeta je to da neki umirovljenici dobivaju dodatke na tko zna što, a ja sam s ovim stažem ostala na 534 eura mirovine. Sad imam 72 godine i naravno, rastu moje potrebe za bilo kakvim dodacima, jer mi se pogoršava zdravlje”, napominje.

Muž preminuo s 48 godina

Potom se osvrnula na to da živi sama i ima velike izdatke. “Živim sama u bratovom stanu, plaćam svoje režije – struju plin, smeće, TV jer sam smještena u izdvojenom objektu. Čitam i čujem da je ljudima koji su se umirovila pod uvjetima poput mojih, mirovina dosta veća. A što je sa mnom? Da li sam kažnjena što nisam radila u inozemstvu? Ili zato što mi je suprug umro s 48 godina?”

“Hoću li ikad visinom mirovine stići one koji su se umirovili pod mojim uvjetima, a primaju 700 ili više eura? Stvarno se osjećam bijedno i povrijeđeno, a znam da nas ima još koji su prošli loše kao ja”, revoltirana je već 12 godina umirovljenica Blanka.

Klara: I moj suprug je razočaran

Gospođa Klara javila nam se u ime supruga koji je baš poput naše čitateljice Blanke, izračunom mirovine “povrijeđen do bola”. “Javljam se u ime supruga koji je sada već godinu dana u mirovini. Dragovoljac je domovinskog rata sa 41 godinom radnog staža i ima 61 godinu. Prima nepunih 530 eura mirovine. Moram napomenuti da je posljednjih 20 godina sam plaćao mirovinsko, zdravstveno i ostale obveze prema državi. Isto toliko ima naš poznanik za 17 godina staža”, objašnjava zašto su razočarani.

Zanima nas vaša priča

Želite li i vi, posve anonimno, podijeliti svoje iskustvo i viđenje ove teme s nama i našim čitateljima, možete to učiniti putem web obrasca Povjerljivo. Napišite svoju priču!

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.