Prati nas

Vijesti

Marin Piletić (HDZ)

‘Čekamo još jedan indeks, ide usklađivanje mirovina do pet posto’

Želimo poslati poruku da teret povećanja cijena ne prijeđe na samog korisnika, kaže ministar rada, , mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike Marin Piletić.

Objavljeno

|

Piletićeva mirovinska reforma nije oduševila oporbu. Ulaganje dijela mirovinske štednje u alternativne fondove, uz državno jamstvo, oporba smatra koruptivnim modelom koji nije viđen nigdje u svijetu.
Marin Piletić (screenshot: Youtube)

Ministar mirovinskog sustava Marin Piletić komentirao je nadolazeće usklađivanje mirovina, ali i sve glasnije najave poskupljenja domova kojima su županije i gradovi osnivači, a koje je logično zbog Vladine Uredbe o koeficijentima.

“Usklađivanje je sukladno Zakonu o mirovinskom osiguranju, nešto što se događa dva puta godišnje, i podsjetit ću da je srpanjsko povećanje 2023. bilo rekordno – iznad osam posto, a siječanjsko je bilo pet posto”, ministrove su riječi o skoroj “povišici”.

“Čekamo još jedan indeks, možemo sigurno reći da će usklađenje za ovaj siječanj biti iznad 4 posto i da će to biti i prema pet posto. Sve što smo učinili i u 2023., podsjetit ću, gotovo je 960 milijuna eura osigurano za vaša prava”, kazao je ministar u razgovoru za RTL.

Kada je o domovima za starije i nemoćne riječ, ministar kaže: “Poslali smo poruku svim osnivačima županijskih domova za starije da je Vlada reagirala kad je njima bilo teško i sa cijenom električne energije i javne rasvjete, regulirali smo cijene koje su njima uzrokovale dodatnu inflaciju.”

“Omogućili smo da ti energenti njima budu dostupni, jedinicama, poreznom reformom smo im omogućili veće prihode, prošli tjedan povećali smo decentralizirana sredstva, očekujemo i korekciju cijena koje oni imaju ugovorenu s Ministarstvom rada. Želimo poslati poruku da teret povećanja cijena ne prijeđe na samog korisnika”, zaključio je ministar Piletić.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.