Prati nas

Show

Čovjek iz sjene

Daddy Cool: Umro je Frank Farian, otac disco atrakcije Boney M

Farian je uvijek preferirao rad u studiju umjesto pozornice. Iako je bio ključan u stvaranju hitova, poput prvog uspjeha s ‘Do You Wanna Bump’, u kojem je pjevao bas i falsetne dionice, nije želio biti istaknut kao izvođač. Umjesto toga, stvorio je grupu pod imenom Boney M. Uvijek je bio čovjek iz sjene.

Objavljeno

|

Frank Farian i Boney M (scr: Youtube)

Frank Farian, njemački pjevač, tekstopisac i producent koji je stajao iza disco stroja Boney M, pop dua Milli Vanilli i brojnih drugih izvođača poput La Bouche i No Mercy koji su teško silazili s vrhova top ljestvica, preminuo je jučer 23. siječnja.

Rođen kao Franz Reuther u Kirnu, u zapadnoj Njemačkoj, uspješniju karijeru je započeo šlager verzijom country pjesme Rocky 1976. godine. Otprilike u isto vrijeme došao je na ideju za Boney M, disco atrakciju sastavljenu od četvero tamnoputih pjevača i plesača karipskog porijekla. Bili su to pjevačice Liz Mitchell i Marcia Barrett, pjevačica i manekenka Maizie Williams i plesač Bobby Farrell.

Samo ime benda zapravo je inspirirano australskom kriminalističkom serijom Boney iz ranih 1970-ih. Farian je samo dodao “M”, bez ikakvog značenja. Jednostavno, bio je zadovoljan kako se izgovara i kako zvuči.

Boney M je zauzeo svjetske ljestvicu s pjesmama kao što su Daddy Cool (1976.), Ma Baker (1977.), Rasputin (1978.) i Rivers of Babylon (1978. godine). Farian je pjevao duboke muške vokale u studiju, a Bobby Farrell je svoje lice (i tijelo) davao tom glasu na koncertima i nastupima.

Iako je bio školovani kuhar, ipak se odlučio za karijeru u glazbenom biznisu. Ne čudi stoga da je svoju metodu stvaranja hitova usporedio s kuhanjem. “Sastojci moraju biti pravi”, rekao je za Der Spiegel. “Potreban vam je fantastičan interpretator, ne možete bez dobrog glasa. A pjesma mora biti zarazna, s dobrom melodijom i nezaboravnim refrenom.”

Sa stotinama milijuna ploča prodanih diljem svijeta, Farian se smatra najuspješnijim njemačkim pop producentom ikada, iako su njegova postignuća općenito više prepoznata u inozemstvu nego u njegovoj domovini.

SSSR ih je obožavao

Na vrhuncu uspjeha benda Boney M, 1978. godine, politbiro Sovjetskog Saveza dao je Farianovom bendu rijetko dopuštenje za koncert u Moskvi. Štoviše, glazbenike i njihova producenta razvozili su vojnim zrakoplovima. Održali su tada deset koncerata u Sovjetskom Savezu, pod uvjetom da ne izvode svoj hit Rasputin.

Tu je pjesmu Farian napisao zajedno s Georgeom Reyamom i Fredom Jayem. Riječ je o minijaturnoj lekciji iz povijesti o mističnom iscjelitelju i savjetniku posljednjeg ruskog cara, uključujući suvremene glasine da je bio “ljubavnik ruske kraljice” i “najveći ruski ljubavni stroj”.

“Naš rad je uistinu blagoslovljen i u njemu su uživali ljudi diljem svijeta koji su imali privilegiju čuti ga tijekom godina”, rekla je Liz Mitchell, britanska pjevačica rođena na Jamajki koja je bila dio originalne postave Boney M. “Dijelili smo sve i ujedinili smo se pod zvijezdom koja se uzdigla iznad onoga što smo se ikad usudili očekivati. Kažem ‘bravo’ za posao koji smo obavili. Počivaj u miru Frank.”

Farian, kojem je 2022. presađen srčani zalistak, umro je mirno u svom domu u Miamiju, objavila je u njegova agencija Allendorf Media.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.