Prati nas

Vijesti

Računalne prijevare

Dalmatinac (54) želio zaraditi na kriptovalutama, nasamaren je

Phishing prijevare prisutne su već neko vrijeme, ali im popularnost ne opada. Prevaranti šalju e-poštu sa zlonamjernim poveznicama na lažnu web stranicu kako bi prikupili osobne podatke, kao što su autorizacijski podaci za kreditne ili debitne kartice.

Objavljeno

|

Prevarant je dobio podatke za internet bankarstvo, oštetivši žrtvu za 2.000 eura. Upozorenje: ne dijelite osobne podatke s nepoznatima. Prijavite sumnjive kontakte policiji.
ilustracija: S. Bura/mj

Policijska uprava splitsko dalmatinska izvijestila je o novom slučaju računalne prijevare. Naime, jučer im se javio 54-godišnji muškarac kojeg je putem mobitela kontaktirala nepoznata osoba koja se predstavila kao agent za trgovanje kriptovalutama.

Dakako, ispostavilo se da je riječ o prevarantu koji je od oštećenog zatražio da mu ustupi podatke koje koristi za internet bankarstvo što je oštećeni, nažalost, i učinio. Nakon toga je primijetio kako mu je s računa nestalo gotovo 2.000 eura. Kriminalističko istraživanje je u tijeku, kažu iz policije.

U konkretnom slučaju se radi o takozvanim phishing računalnim prijevarama kojima nepoznati počinitelji pokušavaju od građana prevarom dobiti podatke o broju njihove kreditne kartice, vlasniku kartice i CVV/CVC kodu koji je potreban kod svih internetskih plaćanja kada platna kartica nije fizički dostupna, te gdje nije moguće zahtijevati osobni PIN platne kartice.

Upozoravamo i savjetujemo građanima da ne dijele svoje osobne podatke i podatke o platnim karticama nepoznatim osobama i neovlaštenim trgovinama i pozivamo da svaki sumnjivi način komunikacije prijave policiji.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.