Prati nas

Vijesti

Standard

Lete u nebo: Ovo su nove cijene domova za stare i nemoćne

Vlada najavljuje da će se europskim sredstvima graditi domovi diljem Hrvatske, otvorit će se više od 1.700 novih mjesta.

Objavljeno

|

Šibenski starački dom podigao je cijene za 25 posto, izazivajući zabrinutost među korisnicima. Rast je opravdan povećanjem plaća radnicima, prebacujući teret na korisnike. Slična situacija zabilježena je i u drugim gradovima.
foto: Gerd Altmann/Pixabay

Na adresu korisnika doma za starije i nemoćne u Šibeniku stigla je neugodna čestitka. Cijene su porasle za 25 posto na sve pakete usluga. “S 400 eura skočilo na 600. Je li to normalna cijena?” pita se Slavko, korisnik Cvjetnog doma Šibenik. “Bilo je 600, sad je 750 eura prvi mjesec”, dodala je Jasna u razgovoru za Novu TV.

Obavijest je osvanula na vratima ove ustanove 3. siječnja. Prosječna mirovina od 509 eura teško da će pokriti smještaj u bilo kojem županijskom domu.

Ravnatelj Doma u subotu zbog bolesti nije mogao pred kameru, no u poruci je napisao kako je do povećanja došlo jer su se u protekloj godini u tri navrata povećavale plaće radnicama doma. Novca za to nije bilo u proračunu, kao ni u županijskom proračunu pa je teret u potpunosti prebačen na korisnike.

Drugim riječima, decentralizirana državna sredstva “ne krpaju” potrebe domova, od hladnog pogona do hrane pa ondje gdje dodatno ne uskače županija, uskaču korisnici. Iz Šibensko-kninske županije na upit ekipe Dnevnika Nove TV odgovaraju: strpite se do ponedjeljka. Čini se da ni u resornom ministarstvu nema tko odgovoriti na upit.

Dom u Šibeniku nije jedini u kojem je poskupio smještaj. Rasle su cijene i u Petrinji, Slavonskom Brodu, Sisku, i to do 50 posto. Cijena jednokrevetne sobe u Sisku je 540 eura, u Šibeniku 646,03, a u Slavonskom Brodu od prvoga siječnja valja izdvojiti 515 eura za najosnovniju uslugu u jednokrevetnoj sobi.

U Zadru ove godine cijene nisu povećavali, ali jesu u listopadu prošle godine. “To povećanje je bilo nekih 12 do 14 posto, i ove godine nemamo namjeru povećati cijene”, istaknula je Iskra Pece Fabac, socijalna radnica u Domu za starije i nemoćne u Zadru. Od 400 do 760 eura, to su zadarske cijene. Dodatno boli to što se na smještaj u Domu u Zadru čeka i do sedam godina, a trenutačno su na listi čak 4734 osobe, javlja Nova TV.

Država na to odgovara da će se europskim sredstvima graditi domovi diljem Hrvatske, otvorit će se više od 1.700 novih mjesta. No alarm već odavno zvoni jer stara smo nacija, petina stanovnika starija nam je od 65 godina.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.