Prati nas

Vijesti

Izgubljeno povjerenje

Mirovine će padati, ne može ih spasiti ni 14. mirovina

Da je vlada premijera Andreja Plenkovića odradila svoje obećanje, prosječna mirovina danas bi iznosila 671 euro.

Objavljeno

|

Koliko iznosi usklađivanje mirovina?
ilustracija: S. Bura/mj

Sve je spremno za zimsko usklađivanje mirovina. Umirovljenicima uskoro stiže povišica od oko pet posto. “Ma što mi je pet posto, dobijem 20 eurića. Ali bolje išta nego ništa”, kazala je za Novu TV umirovljenica Marija.

Ali na ljeto bi moglo biti i više. Mirovine se usklađuju prema plaćama, a poveća li Vlada plaće u javnom sektoru za trinaestak posto kao što obećava to će se preliti i u mirovine, ali uz jednu kvaku. Rast mirovina bit će manji od rasta plaća.

Čak ako ljetno usklađenje mirovina bude rekordno ono neće moći sakriti tužnu matematičku istinu. Uz trenutni model usklađivanja prosječna mirovina neće moći bitno porasti sa trenutnih četrdesetak posto prosječne plaće. Dapače vjerojatnije je da će čak i dodatno padati.

“Kad se konzervativno izračuna, umirovljenici su manje dobili nekih sedamnaest mirovina u ovih osam godina. Dakle, ne govorimo više o trinaestoj mirovini, nego o trinaestoj i četrnaestoj mirovini”, poručio je Miroslav Mađarić, analitičar. Da je Vlada ispoštovala što je obećala prosječna mirovina bi danas umjesto 544 iznosila 671 euro.

“Mi smo dobili jedno obećanje. Više im ne vjerujemo. Nije to samo jedno obećanje, bilo je više obećanja”, istaknula je Jasna Petrović, predsjednica Sindikata umirovljenika Hrvatske za Novu TV.

“Građani Hrvatske odlaze rano u mirovinu. Žene negdje s 62 godine, muškarci nešto više sa 63 godine pa dugo koristimo mirovinska prava. Sve to dovodi do toga da su mirovinski rashodi relativno visoki, negdje oko 11 do 12 posto BDP-a. Slijedom navedenog teško se može očekivati bitno poboljšanje stanja ako nećemo raditi duže”, objasnio je Predrag Bejaković, ekonomist.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.