Prati nas

Vijesti

Peđa Grbin

‘Nakon što namiri pajdaše, Plenković dijeli mrvice umirovljenicima’

Šef Socijaldemokratske partije Peđa Grbin upozorava da je u mandatu Andreja Plenkovića proračun rastao dva i pol puta brže od mirovina.

Objavljeno

|

SDP predlaže povećanje mirovine
Peđa Grbin (scr: Youtube)

Veće plaće i mirovine glavna su obećanja s kojima SDP izlazi na parlamentarne izbore. Uostalom, to je tema na kojoj i druge stranke, pa i vladajući HDZ, namjeravaju osvojiti birače. Upravo je o tome za Novosti govorio šef SDP-a Peđa Grbin koji sebe vidi na mjestu budućeg premijera.

“Osnovno je pitanje vjeruju li građani više onome što vide u svojem novčaniku ili Plenkoviću? Hrvatska ima uvjerljivo najveći proračun do sada, preko 32 milijarde eura, otprilike duplo veći nego s početka Plenkovićevog mandata, ali taj se novac ne distribuira na pravedan, socijalan, sustavan ili svrhovit način”, navodi Grbin.

“Osnovna razlika je što SDP želi da se hrvatski problemi, a to su prvenstveno mala plaća i mala mirovina riješe sustavno i trajno, da njihova visina ne ovisi o Peđi ili Andreju, već da građani imaju primanja s kojima mogu dostojanstveno živjeti. Da ne ovise o dobroj volji vlade ili datumima izbora kako bi im se isplatio nekakav ‘izvanredni’ dodatak. Plenković dijeli mrvice koje su ostale nakon što su se njegovi pajdaši namirili i to predstavlja kao velike uspjehe, dok su SDP-ova rješenja za mirovine i plaće sustavna, dugoročna, pravedna i oblikovana s iskrenom namjerom da našim građanima vrate pogaženo i od HDZ-a ukradeno dostojanstvo”, kaže Grbin kojeg Novosti predstavljaju kao “vođu oporbe”.

“U Plenkovićevom mandatu, proračun je rastao dva i pol puta brže od mirovina, koje se iz tog proračuna isplaćuju. Umirovljenici većinu svoje mirovine troše na hranu gdje je inflacija najveća, pa oni stoga i najviše trpe posljedice inflacije. Nema nikakve dvojbe da je kvaliteta života naših umirovljenika danas po svakom mogućem kriteriju lošija nego na početku vladavine HDZ-a. Zato predlažemo promjenu načina izračuna mirovina, ali i uvođenje dodatka kojim bi trajno nadoknadili ono što su umirovljenici izgubili u Plenkovićevom mandatu.”

Grbin navodi i da u u Hrvatskoj 50 posto građana prima plaću manju od 1.000 eura, te da tih 1.000 eura danas vrijedi za trećinu manje nego što je vrijedilo prije tri godine. “Dakle, većina naših građana danas živi lošije, to je činjenica. Zato nam je posebno važno osigurati i rast plaća, a to je moguće kroz suradnju s poslodavcima i stimulaciju putem vezivanja stopa poreza na dobit uz visinu plaća kod pojedinog poslodavca, ili pojednostavljeno: veće plaće, manji porez. Sukus je da moramo stvoriti mehanizme koji će našim građanima osigurati dostojanstven život od vlastitih primanja, a ne da čekaju izbornu godinu da Vlada dijeli šakom i kapom i to novcem kojeg im je prethodno oduzela.”

“Ne dajemo nerealna obećanja, dapače čujem kritike da smo čak suviše skromni u određenim segmentima. Povećanje mirovina je stvar političke odluke u što investirati novac kojeg ima u proračunu. Upravo zato taj novac želimo što je više moguće preusmjeriti u plaće i mirovine naših građana, kako bi osigurali da ljudi mogu normalno i dostojanstveno živjeti”, navodi Grbin uvjeren da su obećanja koje daje “realna i ostvariva”:

“Pravo je pitanje zašto to HDZ i partneri ne žele napraviti. Plenković svoju vladavinu temelji na redistribuciji novca, ali ako malo bolje pogledate npr. mirovinski ili zdravstveni sustav vidjet ćete da nijedan strukturni problem tih sustava nisu niti pokušali riješiti, dapače, možemo reći da su ih samo produbili, a nepravde i nejednakost između građana samo povećali”, kaže šef SDP-a. Cijeli razgovor pročitajte na ovoj poveznici.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.