Prati nas

Vijesti

Izbori 2024

‘Od 1. siječnja ozakonjena pljačka umirovljenika, ni komunisti to nisu radili’

Novac netko možda hoće konzumirati kroz mirovinu, a netko drugi možda samo želi taj proces odgoditi ili još prištedjeti. Zato Akcija za promjene apelira na Ustavni sud da sam pokrene postupak za ocjenu ustavnosti. Zahtjev za ocjenu ustavnosti ima pravo podnijeti i predsjednik Republike Hrvatske, podsjećaju iz ove stranke.

Objavljeno

|

Šibenski župan Marko Jelić iz stranke Akcija za promjene (AP) kritizira nove zakonske promjene u privatnoj mirovinskoj štednji. AP upozorava na legalnu pljačku umirovljenika, osuđujući vladino ucjenjivanje da će novac preusmjeriti u državni proračun ako ne sklope ugovor o mirovini u roku od 12 mjeseci. Jelić ističe da država ne bi trebala upravljati privatnim novcem građana, nazivajući ovo otimačinom i zadiranjem u ljudska prava umirovljenika.
Marko Jelić (scr: Youtube)

Šibenski župan Marko Jelić i njegova nova stranka Akcija za promjene (AP) reagirali su na najnovije zakonske promjene vezane za privatnu mirovinsku štednju iz drugog stupa, a koje su na snazi od 1. siječnja 2024. godine.

Prema izmjenama zakona, novi umirovljenici imat će rok od 12 mjeseci za sklapanje ugovora o isplati mirovine, a ako to ne učine, mirovinsko osiguravajuće društvo će novac umirovljenika transferirati u državni proračun. AP smatra da je riječ o legalnoj pljački umirovljenika.

“Nevjerojatno je što Vlada Republike Hrvatske radi. Prvo motivira građane da svoj novac stavljaju u obliku štednje u drugi mirovinski stup, a zatim ih ucjenjuje i prijeti da ako novac u zadanom roku ne konzumiraju u obliku mirovine da će ga doznačiti u državni proračun. Jesu li naši umirovljenici uopće svjesni o čemu se ovdje radi? Država im je kroz zakonski tekst ukazala da će im oteti novac ako s njim ne naprave ono što im je ta ista država naredila”, kaže Jelić.

Ovako se prema novcu građana, upozoravaju iz AP-a, nisu odnosile ni komunističke vlasti. “Ovo je eklatantan primjer otimačine privatnog novca i zadiranja u ljudska prava umirovljenika koji je svojstven za diktature, a ne europske demokracije.”

“Nitko, ali baš nitko, ne bi smio uvjetovati građanima što će raditi sa svojim novcem, a pogotovo ne bi smio prijetiti da će im ga oteti ako se ne odluče na isplatu mirovine. Na državi uopće nije da promišlja o privatnom novcu građana”, stav je AP-a.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.