Prati nas

Vijesti

Drugi stup

Mirovinska štednja neće čekati: Tko ne potpiše ugovor u roku, ostaje bez nje

Štednja u drugom stupu može se u cijelosti naslijediti do dana potpisa tog ugovora, zbog čega su neki odgađali potpisivanje ugovora i živjeli samo od osnovne mirovine iz prvog stupa.

Objavljeno

|

Rok zapotpisivanje ugovora za mirovinu iz drugog stupa je godina dana.
ilustracija: S. Bura/mj

Središnji registar osiguranika Regos objavio je tumačenje najnovijih zakonskih promjena vezanih za privatnu mirovinsku štednju u kojima ističe da su od 1. siječnja 2024. dodatno fleksibilizirani uvjeti za jednokratnu isplatu korisnicima osnovne starosne ili prijevremene starosne mirovine.

Radi se o sredstvima koja osiguranici drugog stupa mogu odmah povući kad krenu u mirovinu. Propisuje se da se takva isplata može ugovoriti ako je osnovna starosna, odnosno osnovna prijevremena starosna mirovina iz I. stupa veća od najniže mirovine prema Zakonu o mirovinskom osiguranju (ZOMO), javlja Večernji list.

Dosad se jednokratno moglo povući 15 posto ukupne doznake mirovinskom osiguravajućem društvu (MOD-u).  Novost je da će korisnik mirovine moći odabrati iznos jednokratne isplate između 0 posto i 20 posto od ukupne doznake, dakle moći će, ako procijeni da mu je to povoljno, povući  i manje od maksimalnih 20 posto, recimo 5 ili 10 posto svoje štednje.

Za sredstva koja su doznačena u MOD do dana stupanja na snagu izmijenjenog Zakona (1. siječnja 2024.), novi umirovljenik ima rok od 12 mjeseci da sklopi ugovor o mirovini s MOD-om, a ukoliko to ne učini, MOD će u roku od 30 dana od proteka toga roka doznačiti sredstva u državni proračun. I kod novih osiguranika koji ne konzumiraju svoje pravo u roku od godine dana, Regos ističe da će isplata biti umanjena za iznos stvarnih troškova čuvanja novca.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.