Prati nas

Vijesti

Dobra vijest

Osječko-baranjska županija neće dizati cijene domova, privatnici su to već učinili

Diljem zemlje cijene domova za stare i nemoćne divljaju. Ipak, neke županije neće podignuti cijene u domovima kojima su osnivači. Među njima je i Osječko-baranjska županija.

Objavljeno

|

Koliko se plaća dom?
foto: Udo Voigt/Pixabay

Već prvi dan nove 2024.-e godine nije bio sretan za brojne umirovljenike koji žive u domovima za starije. Diljem zemlje došlo je do poskupljenja usluga, kako u županijskim tako i u privatnim domovima, ponegdje čak i do 40 posto, javlja HRT.

Ipak, dobre vijesti za osječkobaranjske umirovljenike je što tri doma kojima je osnivač Osječko-baranjska županija s prvim danom nove godine nisu dizali cijene. 

“Mi smo zadnju korekciju cijena napravili u kolovozu 2022. godine kada smo cijene podignuli za 10 posto. Za ovu godinu nemamo u planu dodatno dizati cijene, a ako bude bilo potrebe za dodatnim financijskim sredstvima Županija će tu biti na raspolaganju svojim institucijama”, ističe župan Mato Lukić.

No, situacija je ipak drukčija u privatnom sektoru kaže nam vlasnica belomanastirskog Doma za stare i nemoćne “Baranjsko sunce” Anka Gregoran, a gdje su bili primorani od 1. siječnja povećati cijene. 

“Znamo koliko su porasle cijene energenata, namirnica, ali i sama cijena rada. Sve to doprinosi povećanju troškova institucije te smo bili primorani podignuti naše cijene za otprilike 15 posto. Bilo nam je teško to napraviti, jer znamo da ljudi nemaju novca, ali jednostavno smo bili prisiljeni na to kako bi opstali”, kaže Gregoran.

U ovom baranjskom domu trenutačno za 54 korisnika skrbe 24 djelatnika. Od početka godine za najnižu cijenu smještaja korisnici i njihove obitelji moraju izdvojiti 600 eura umjesto dosadašnjih 530, dok za jednokrevetnu sobu s kupaonicom treba izdvojiti 720 eura naspram dosadašnjih 600. “Potpora i subvencija s državne ili regionalne razine nemamo tako da smo prepušteni tržištu i snalazimo se kako znamo”, dodaje Gregoran za HRT.

S istim problemima suočavaju se i u jednom ernestinovačkom privatnom domu za starije, a gdje su cijene podignuli još krajem prošle godine. “Mi smo svoje cijene korigirali još u prosincu te smo ih povećali za otprilike 12 posto. Ono što je prije bilo 600 sada je 700 eura, a ono što je bilo 700 sada je 800 eura. Razlog ovog povećanja su prvenstveno plaće naših 14 radnika, a koje smo podignuli za 20 posto. No, svakako da je na povećanje utjecao i rast cijene energenata te prehrambenih proizvoda”, kaže ravnateljica Doma za stare i nemoćne osobe Kanisek plaza Suzana Kanisek

Međutim, unatoč povećanju cijena zasad nisu imali otkazivanja te su im kapaciteti gotovo popunjeni, potvrdili su u oba doma. To govori i o potrebi za ovakvom uslugom na području županije, o čemu svjedoče i brojke da je od ukupno 788 mjesta u županijskim domovima slobodno njih tek pet.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.