Prati nas

Povjerljivo

Ljubav na sudu

Pažljiv i kad mu je teško: Kako mogu supruzi olakšati razvod?

Razvod je izazovan za obje strane, ali obzirnost i poštovanje prema partnerici ili partneru može pomoći u stvaranju konstruktivnijeg i ugodnijeg okvira za završetak braka.

Objavljeno

|

Kako olakšati situaciju tijekom razvoda i izbjeći ratne tenzije? Što savjetovati muškarcu koji se razvodi kako bi bio pošten i transparentan prema supruzi? Koje su alternativne opcije osobi koja razmišlja o razvodu, a želi sačuvati odnos?
ilustracija: S. Bura/mj

Razvod braka često je situacija u kojoj jedna strana ne zamara osjećajima druge strane. Dapače, ono što bi trebao biti civiliziran razlaz, uglavnom se pretvara u rat, ostavljajući rane koje se ližu do kraja života.

Pa ipak, jedan je muškarac na platformi za dijeljenje znanja Quora pokazao dobru volju olakšati neugodnu situaciju ženi koja je donedavno bila središte njegovog svijeta. “Razvodim se od supruge. Kako joj mogu olakšati razvod?” njegovo je kratko pitanje na koje je stiglo mnoštvo konstruktivnih odgovora.

Savjet odvjetnice: Ne odugovlačite

“Razvod je težak. Pregovarajte pošteno i nemojte odugovlačiti zbog stvari koje nisu vrijedne toga. Neka zadrži porculan, ako ga želi. Većina stvari nije vrijedna koliko ljudi misle da vrijedi. Ja sam umirovljena obiteljska odvjetnica i bavila sam se mnogim razvodima. Obično se završe onako kako trebaju, samo je pitanje koliko će se stranke međusobno mučiti tijekom postupka. Ali to ne mora biti tako. Zastupala sam i muškarce koji su željeli razvod, ali su ipak željeli postupiti ispravno prema svojim suprugama i djeci. To su bili dobri slučajevi. Vaš razvod može biti jedan od takvih. Sretno!” savjetuje odvjetnica.

Bez vrebanja iz busije

“Budi iskren i potpuno transparentan u vezi s osjećajima, financijama i cijelim procesom općenito. Vodi je kroz to. Idi polako. Ako joj treba vremena, daj joj ga. Što god bilo potrebno. Ti najbolje poznaješ svoju ženu. Samo ti znaš što to znači i što će biti. Budi pristojan i obziran čovjek. Kad tvoj odvjetnik bude spreman poslati joj papire za razvod, unaprijed je obavijesti. Bez prikrivenih napada. Bez iznenađenja. Budi više nego fer i budi više nego darežljiv. Ti si taj koji to želi, postoji cijena koja se plaća za tvoj izbor. Pobrini se da si ti taj koji je plaća. To je test tvog karaktera”, savjetuje druga komentatorica, izražavajući zabrinutost za financijski aspekt procedure.

Trpjeti nesretan brak i ostati?

Nekoliko komentatorica mu je savjetovalo da odustane od svojih potreba i razvoda, ako mu je stalo do supruge. “Pusti svog odvjetnika da se bavi razvodom. Čak i ako si nitkov, pusti odvjetnika da to riješi. Jedini način da razvod bude bolji za nju je otkazati ga, vratiti se kući i reći joj da nikada više nećeš raditi ono što si već radio. Najteže u životu je zadržati nekoga tko želi otići i natjerati na odlazak nekoga tko želi ostati”, savjetuje jedan od komentatora.

Bez zapaljivih rasprava, uvijek hladne glave

“Ne raspravljaj se i ne upuštaj se u razgovore. Ne odgovaraj na telefon kad te zove. Pusti da ode na govornu poštu ili odgovori porukom. Uzmi vremena da se smiriš i realno procijeniš situaciju pa joj uzvrati poziv kada budeš spreman”, savjetuje komentator svjestan potencijalno zapaljive situacije gdje neprimjerena komunikacija može naštetiti objema stranama.

“Nemoj biti bezobrazan. Rješavanje sukoba ne mora biti borba. Budi razuman. I ona ima emocije. Možda si se ti pripremao za ovo već neko vrijeme, ali za nju je to možda novo. Shvati da će sve jednom proći i postati normalno. Tko je kriv? To trenutačno nije važno. Nemoj dozvoliti da te sram i krivnja obuzmu. Preuzmi svoj dio odgovornosti i kreni dalje. Može se dogoditi da ona krene u napad. Što više stvari učiniš težima, trajat će dulje i ožiljci će biti dublji”, savjetuje drugi komentator.

“Najvažnije od svega, u redu je plakati i tugovati zajedno s njom zbog propalog braka. Bio sam previše ponosan da to učinim. Volio bih da se mogu vratiti, zagrliti je i plakati s njom. Oboje smo znali da je vrijeme. Ja sam umjesto toga postao tup i to me koštalo odnosa s njom i djecom. Ona nije neprijatelj, ona je samo druga osoba u vezi koja nije uspjela”, zaključuje komentator.

Zanima nas vaša priča

Želite li i vi, posve anonimno, podijeliti svoje iskustvo i viđenje ove teme s nama i našim čitateljima, možete to učiniti putem web obrasca Povjerljivo. Napišite svoju priču!

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.