Prati nas

Mozaik

Savjet psihoterapeuta

‘Ponosan sam na kćer, ali živi u neredu i loše se odijeva. Što mogu učiniti?’

Otac, koji je želio ostati anoniman, zbog problema koji uviđa kod odrasle kćeri obratio se psihologu The Guardiana. Kako je objasnio, iako je njegova kći u kasnim tridesetima i ima vrlo uspješnu karijeru, u privatnom je životu prema njegovom mišljenju podbacila i ne zna treba li joj reći da si uvede malo reda.

Objavljeno

|

Iako ponosan na njezinu akademsku i financijsku uspješnost, brine ga njezin neuredan životni stil i odjeća. Kroz dilemu o suptilnom pristupu, postavlja pitanje podrške ili intervencije. Psiholog sugerira da je važno dopustiti kćeri da uči samostalno, ističući da je podrška važnija od nametanja vlastitih uvjerenja. Osvješćuje očeva očekivanja i potiče na ljubav prema kćeri bez suvišnog miješanja u njezin život.
ilustracija: S. Bura/mj

Kći ovog zabrinutog oca nije više buntovna tinejdžerica koju treba usmjeravati, već žena koja se bliži četrdesetoj, ali on misli da bi joj kao roditelj ipak možda trebao ukazati da način na koji se odijeva i živi nije u redu.

“Mislim da imam prekrasnu kćer koja je upravo završila magisterij i kupila svoj prvi stan. I prije kupnje stana živjela je sama u inozemstvu i vrlo je usredotočena i sposobna. Jako sam ponosan na nju”, objasnio je psihologu.

No, potom je istaknuo da je svjestan da će vjerojatno navući bijes mnogih čitatelja zbog toga što je svoje pitanje postavio ovako javno, ali se odvažio. “Ipak ću postaviti ovo pitanje, jer moja kći ne čini sebi nikakvu uslugu načinom na koji se odijeva niti načinom na koji živi. Želim znati kako joj pristupiti i to objasniti”, piše.

Potom ističe: “Za početak, moja kći ima par kilograma viška i odjeća koju nosi nije baš laskava. Ona ne nosi nekakvu napadnu odjeću, ali njezina odjeća definitivno nije prikladna za malo puniju ženu.”

Užas i po stanu

Osim stila odijevanja kćeri, ovom ocu teško pada i njezin nemar kod kuće. “Posuđe joj se gomila u sudoperu, odjeća joj je razbacana po svim sobama, a najgora joj je mačka. Drži je unutra i ona joj mokri posvuda. Kad kažem posvuda, to je doslovce tako. Već na ulazu u stan ne možete izbjeći jak i oštar smrad mačje mokraće. Ona je toga ili nesvjesna ili to jednostavno ignorira, ali ja ne mogu, to je užas za pasti u nesvijest”, opisuje nadalje.

Kako priznaje, rastavljen je, ali i majka, njegova bivša žena, zbog svega navedenog također opominje kćer. “Jako pazimo kako ćemo joj nešto reći o načinu na koji se odijeva, jer je užasno obrambena, ne dopušta si ništa reći. Moje pitanje glasi: postoji li prikladan, suptilan način da pokrenem ovo pitanje ili bih samo trebao biti otac koji je podržava i koji ignorira njezin nedostatak smisla za odijevanje i nemarnosti u svom domu?” sažeo je u pitanju zabrinuti otac.

Što je, zapravo, prikladno odijevanje?

“Bravo za vas kao oca što ste ovo napisali i zatražili smjernice u ponašanju prema kćeri. Bravo i zato, što ste odgojili tako neovisnu i uspješnu mladu ženu. Ženu koja je uspjela kupiti vlastiti stan, a znamo koliko je to danas teško. Bravo za nju koja je k tome i putovala i studirala”, odgovorio mu je psiholog Chris Mills.

“Ali, sada se pitam, tko može odlučiti što je moderno ili prikladno za odjenuti, ako ne osoba koja tu odjeću nosi i živi život? Izvan škole ili oružanih snaga, to sigurno ovisi o pojedincu. Zaintrigirala me i vaša rečenica u kojoj ste priznali da biste mogli na sebe navući gnjev čitatelja. Dakle, vjerojatno bi put naprijed za vas bio da razmislite zašto je to doista izvjesno”, dodao je diplomatski.

“Pustite je da sama uči i budite podrška”

“Izazovno je othrvati se uvjerenju da znamo što je najbolje za našu djecu, čak i kad su odrasli. Ali djeca, da bi postala uspješni odrasli ljudi, moraju sama učiti. Ako slijepo pristanu na sve što zahtijevate od njih, moglo bi im se u odrasloj dobi dogoditi da imaju potrebu slušati prvu sljedeću odraslu osobu koja im naređuje, jer ne nauče spoznavati vlastite misli”, odgovara mu nadalje psihoterapeut.

“Počinjete s opisom vaše kćeri kao predivne osobe, a onda to dekonstruirate. Čini se da je čudesnost vaše kćeri vrlo uvjetna. Ako je vaša kći lijepa, kao što kažete da jest, zašto bi se, po vama, trebala odijevati na laskaviji način? Kome bi se trebala dodvoriti?” riječi su koje bi mogle iznenaditi ovog oca i pomalo ga osvijestiti.

“Budite sretni što vas i dalje pušta u stan”

Mills također smatra da ne može otac više biti taj koji ukazuje kćeri na to je li uspješna i motivirana zrela žena ili je još dijete. “S obzirom na to da je redovito opominjete, budite sretni da vas još uvijek pušta u svoj dom”, zazvučao je pomalo grubo, ali uvjerljivo.

“Netko tko inzistira na tome da nam stalno ukazuje na to da nas poznaje bolje nego što mi sami poznajemo sebe, prije će djelovati kao pokrovitelj, nego kao podrška. Je li vaša kći dolazila k vama sa svojim problemima? Je li vas pitala za modni savjet ili savjet o brizi za mačke?”

“Ako ne, koliko god vam ovo bilo teško, mislim da je vaš najbolji izbor ne pokretati probleme i samo je voljeti takvu kakva jest. Jer ako ona ništa od ovoga ne vidi kao problem, to uopće nije njezin problem, već vaš. I dobro je to što se vaša kći brani jer znači da se može zauzeti za sebe. Zvuči kao netko tko je postigao mnogo. Ona ne zvuči kao netko tko je, na primjer, depresivan ili tako nešto zabrinjavajuće”, odgovara Mills.

Potom navodi: “Pitam se jeste li i sigurni i je li uopće moguće da mačka urinira gdje god želi? Mačke su obično čiste životinje, a kućne mačke vole urinirati u kutiji s pijeskom – koja svakako može smrdjeti ako se redovito ne čisti. Ali, osim ako mačka nije bolesna, stara, izuzetno pod stresom ili je tek došla pa obilježava svoj teritorij, mačke nemaju tendenciju to raditi posvuda. No, koliko god ovo bilo smrdljivo, ako ne smeta vašoj kćeri, stvarno ne možete puno učiniti u vezi s tim.”

“Zapravo, možete! Nađite se s vašom kćeri negdje vani umjesto u njezinom stanu. Čini se da bi ona na to pristala i da je željna ostati u kontaktu s vama. I to je svakako nešto što zaslužuje pohvalu i zahvalnost”, glasi odgovor psihoterapeuta ovom zabrinutom ocu.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.