Prati nas

Vijesti

Novi zakon

Pripadnici HVO-a imaju nova prava u Hrvatskoj, ovo je procedura

Pravo na invalidsku mirovinu mogu ostvariti svi pripadnici borbenog sektora Hrvatskog vijeća obrane (HVO) kojima se u postupku vještačenja u Hrvatskoj utvrdi gubitak radne sposobnosti.

Objavljeno

|

Ustavni sud Hrvatske odobrio je 190 zahtjeva bivših članova HVO-a za status ratnih vojnih invalida, iako nisu ratovali u Hrvatskoj. Potpise na potvrdama stavio je general Rojs. Ako se status prizna, Hrvatska bi morala isplatiti milijune eura. Pitanje je hoće li sporne 'invalidnine' plaćati siromašni umirovljenici i branitelji. Rješenje leži u odluci između Ustavnog i Visokog upravnog suda.
scr: Youtube

S prvim danom ove godine, izmjenama Zakona o hrvatskim braniteljima iz Domovinskog rata i članovima njihovih obitelji (ZOHBDR), omogućena su nova prava pripadnicima borbenog sektora HVO-a.

Riječ je o državljanima Republike Hrvatske koji su pravomoćnim rješenjem nadležnog tijela u Bosni i Hercegovini stekli status ratnog vojnog invalida po osnovi bolesti ili ozljede od V. do X. skupine, koji sada mogu ostvariti invalidsku mirovinu, ako im nadležno tijelo vještačenja u Republici Hrvatskoj utvrdi gubitak radne sposobnosti.

Time je, izvijestio je Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje (HZMO) omogućeno ostvarivanje prava na invalidsku mirovinu svim ratnim vojnim invalidima HVO-a po osnovi bolesti i ozljede, kojima se u postupku vještačenja u Republici Hrvatskoj utvrdi gubitak radne sposobnosti.

Također, hrvatskim državljanima, pripadnicima HVO koji su već ostvarili invalidsku mirovinu prema Ugovoru između Republike Hrvatske i Bosne i Hercegovine o suradnji na području prava stradalnika rata u Bosni i Hercegovini koji su bili pripadnici HVO, kao i novim korisnicima invalidske mirovine koji su to pravo ostvarili prema ovome članku, omogućuje određivanje novog iznosa mirovine.

Novi iznos mirovine određuje se ako je kod njih zbog pogoršanja zdravstvenog stanja nastane promjena u postocima uzroka koji su uvjetovali djelomični ili potpuni gubitak radne sposobnosti s pravom na invalidsku mirovinu ili ako kod korisnika invalidske mirovine zbog djelomičnog gubitka radne sposobnosti nastane potpuni gubitak radne sposobnosti zbog istih uzroka. Nova mirovina odnosno ponovno određivanje mirovine ostvaruje se na zahtjev stranke uz ponovno vještačenje radne sposobnosti.

Upravni postupak u skladu s člankom 29. ZID ZOHBDR-a pokreće se na temelju Zahtjeva za priznanje prava/određivanje invalidske mirovine pripadnicima Hrvatskog vijeća obrane primjenom Zakona o hrvatskim braniteljima iz Domovinskog rata i članovima njihovih obitelji (Narodne novine, broj: 121/17., 98/19., 84/21. i 156/23.), uz koji Hrvatskom zavodu za mirovinsko osiguranje treba obavezno dati i Suglasnost za provjeru podataka u Bosni i Hercegovini. Obje tiskanice objavljene su na mrežnoj stranici Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.