Prati nas

Vijesti

Usklađivanje mirovina

Rastu mirovine, poznato je koliko donosi siječanjsko usklađivanje

Usklađivanje mirovina se u Hrvatskoj provodi dva puta godišnje: 1. siječnja i 1. srpnja.

Objavljeno

|

Koliko iznosi usklađivanje mirovina?
ilustracija: S. Bura/mj

Bivši saborski zastupnik i mirovinski analitičar Željko Šemper izračunao je koliko će mirovine porasti usklađivanjem koje će se provesti od prvog dana 2024. godine.

Prije tri dana Državni zavod za statistiku (DZS) objavio je podatak o stopi rasta potrošačkih cijena za prosinac, a danas je DZS objavio neto i bruto plaće za studeni 2023. godine. Neto je prvi put preskočio iznos od 1.200 eura, piše Večernji.

Iako se to u dućanima baš i ne osjeća, inflacija pomalo usporava, ističe Šemper. Potrošačke cijene su u drugom polugodištu 2023. u odnosu na prvo polugodište 2023. porasle za 3,0 posto. Bruto plaće su za razdoblje srpanj – studeni 2023. u odnosu na siječanj – svibanj 2023. porasle za 5,4 posto.

Prema tim podacima usklađivanje od 1. siječnja 2024. godine bi prema omjeru 70:30 iznosilo 4,68 posto. Šemper dodaje da ovo još nije konačan postotak, jer još nedostaje bruto plaća za prosinac, pa ćemo konačan postotak usklađivanja znati 20. veljače.

Za očekivati je da će ovo usklađivanje građani osjetiti tek u travnju kada će biti isplaćena mirovina za ožujak sa zaostacima za siječanj i veljaču.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.