Prati nas

Vijesti

Vojni analitičar

‘Razni umirovljenici misle da bi vojska trebala odgajati mlade, kao u Jugoslaviji’

Pred svake se izbore iz naftalina izvlači tema obaveznog služenja vojnog roka. No mlade je danas ionako teško zadržati u Hrvatskoj, a prisilni tečajevi i kampiranja tomu neće pomoći.

Objavljeno

|

Hoće li Hrvatska uvesti obavezno služenje vojnog roka?
ilustracija: S. Bura/mj

Igor Tabak, vojni analitičar, komentirao je mogućnost uvođenja vojnog roka u Hrvatskoj. Naime, u Hrvatskoj se razmišlja o ponovnom uvođenju vojnog roka, odnosno mjesec dana obvezne vojne obuke nakon srednje škole, u kojoj bi svi prošli obuku prve pomoći, rukovanja oružjem, nuklearne i kemijske zaštite.

“Svakih godinu do dvije ta ideja dolazi s iste strane političkog spektra i onda se odbije od vladajuće i Ministarstvo obrane, zapravo uvijek stane na istome, stavovima da je tema komplicirana, da bi to bilo skupo te da će se razmotriti, a na kraju se ništa ne objavi. Onda opet marginalci počnu pričati o potrebi uvođenja obveznog služenja vojne obveze”, izjavio je Tabak za N1.

“Taj sustav je imao raznih problema o kojim zagovaratelji ne pričaju jer cijela stvar je u svom najboljem trenutku bila dosta kaotična i obilježena raznim problemima koje se riješilo zamrzavanjem i prekidanjem čitave priče, a ne reformom”, analizirao je Tabak.

Oglas

Je li uvođenje vojnog roka jamac veće razine sigurnosti Hrvatske?

“Jedno je popuna oružanih snaga, popuna ljudstvom kroz dragovoljno služenje i onda ulazak u profesionalni sastav Republike Hrvatska. To je jedna tema i ta tema ima velikih problema. Druga stvar je širenje kulture nacionalne sigurnosti, dizanje dojma o ugrozama i o mogućim odgovorima na njih. Obrazovno i informativno djelovanje nema veze s popunom vojske i to je nešto što se kod nas isprepliće i namjerno miješa”, objasnio je vojni analitičar.

“To je posljedica općeg nebavljenja javnosti, a posebno politike ni obranom, nacionalnom sigurnošću, sigurnošću općenito. Sve se skupa kod nas već godinama radi prigodno, predizborno, napamet”, misli ovaj analitičar.

“To su situacije kod kojih je normalno da razni umirovljenici raspravljaju kako bi vojska trebala odgajati mlade ljude, naravno prisilno i sve to bi se trebalo raditi na način koji sliči na jugoslavenske sustave. Taj sustav nije bio bez veze, mi smo ga jako brzo razmontirali, što nije bilo pametno, a sada se suočavamo s posljedicama koje bi se prigodno htjelo okrenuti prisilnom mjerom. Mlade ljudi ništa ne košta da odu u Sloveniju i dalje, da odu raditi umjesto da se bave prisilnim kampiranjem ili tečajevima”, zaključio je.

Oglas
.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.