Prati nas

Vijesti

Napustio HSU

Šemper o udjelu mirovine u plaći: U četiri godine ‘popravio’ se za četiri centa

Šemper je objasnio i zašto je napustio Hrvatsku stranku umirovljenika čiji je član bio 21 godinu.

Objavljeno

|

Koliko su stvarno rasle mirovine u mandatu Andreja Plenkovića?
foto: HDZ

Željko Šemper, analitičar mirovinskog sustava i donedavni istaknuti član Hrvatske stranke umirovljenika (HSU) u razgovoru za Podravski list komentirao je što su premijer Plenković i njegova vlada učinili za umirovljenike tijekom aktualnog mandata.

“U Izbornom programu „Vjerodostojno“ HDZ-a i premijera Plenkovića bio je cilj da mirovine s 40 posto krenu prema 60 posto udjela prosječne mirovine u prosječnoj plaći, a danas vidimo da je taj cilj bio samo jedno veliko obećanje koje će se malo popraviti kad HZMO uračuna sva povećanja u predizbornoj 2023. godini: povećanje obiteljskih mirovina za 10 posto, povećanje najnižih mirovina od 3 posto, novi model obiteljskog dodataka, dva visoka postotka usklađivanja mirovina od 5,37 i 8,42 posto. Od obećanja o izgradnji 20 domova za starije osobe također ništa, nije izgrađen ni jedan”, navodi Šemper.

Uz to, ovaj mirovinski stručnjak podsjeća da je premijer na Badnjak 2016. obećao da će Hrvatska otkupiti INU, a to se nije dogodilo. Dapače, dodaje, možda će nas to puno koštati kad završi sudski postupak u New Yorku.

“U srpnju 2018., nakon osvajanja srebra na Svjetskom nogometnom prvenstvu u Rusiji, o izgradnji stadiona rekao je ‘kad ćemo, ako ne sad’, a maksimirsko ruglo još uvijek je na starom mjestu. U ovom mandatu zadesile su nas velike katastrofe: dva potresa, COVID pandemija, agresija na Ukrajinu, rekordna inflacija”, nabraja Šemper.

Žive li umirovljenici bolje?

“Ako usporedimo udio mirovine u plaći na kraju 2019. godine, kad je iznosio 38,22 posto, i na kraju 2023. godine s 38,27%, oni su gotovo isti. Dakle, u zadnje četiri godine udio mirovina u plaći ‘popravio’ se za četiri centa! A kad usporedimo kraj 2015. godine, udio je iznosio 42,89 posto, a na kraju 2023. godine je 39,55 posto. Svi ovi podaci govore da se u zadnje četiri godine ne živi bolje”, kaže.

Zašto je napustio HSU?

Šemper je progovorio i razlozima izlaska iz najjače umirovljeničke stranke: “Da, s 31. prosinca 2023. dao sam ostavku na članstvo u HSU jer je ovo bila vrlo turbulentna godina s puno događaja, koji su nakon 21 godine članstva doveli do mojeg odlaska. U veljači je na jedan ružan, nestatutaran način iz stranke isključen Silvano Hrelja, predsjednik HSU-a i saborski zastupnik u četiri mandata. Zbog načina i nedemokratske procedure njegova isključenja u ožujku sam dao ostavku na mjesto člana Predsjedništva, u koje sam s najviše glasova izabran na izborima 2021.”

U rujnu je vodstvo stranke u javnost uputilo program u 11 točaka, a jedna od njih je bio zahtjev “da se socijalni dodaci i usklađivanja mirovina rade linearno, svima jednako”. Takav zahtjev protivi se načelima uzajamnosti i solidarnosti, koji su temelj mirovinskog sustava, navodi Šemper i dodaje: “Po njemu nije bitno koliko je tko doprinosa uplatio, kakvu je imao plaću i koliko je godina staža odradio, čime se mirovinski sustav pretvara u socijalu. Ja takve stavove ne mogu dijeliti.” Cijeli razgovor sa Željkom Šemperom pročitajte na ovoj poveznici.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.