Prati nas

Povjerljivo

Obitelj i novac

‘Snahina majka je rasipnica, a moj sin joj daje novac, što učiniti?’

Iako se o tomu ne govori, novac je često izvor obiteljskih napetosti. Jedna svekrva suočava se s izazovom rastrošne punice, a njena ispovijest pokazuje delikatnost obiteljskih odnosa u kojima nisu postavljene jasne granice.

Objavljeno

|

Svekrva se obratila kolumnistici Amy Dickinson za savjet. Dickinson savjetuje postavljanje čvrstih granica prema sinu i snahi, ističući da neće sudjelovati u financiranju Marijaninog života. Ključ je zaštita vlastitog novčanika i poticanje mladog para da preuzme odgovornost za vlastitu financijsku budućnost.
ilustracija: S. Bura/mj

Novac i njegovo trošenje su čest kamen spoticanja unutar obitelji. Nisu rijetke situacije u kojima stariji članovi upućuju mlade na štednju i suzdržavanje od nabavke navodno nepotrebnih stvari. No postoje i slučajevi kada su stariji financijski neodgovorni i rastrošni pa im u pomoć moraju uskakati mlađi.

Svjedoči o tomu i pismo čitateljice američkoj kolumnistici Amy Dickinson, čiji su savjeti među najprenošenijim novinskim tekstovima današnjice. Napisala ga je jedna svekrva koja je “pred pucanjem” zbog rastrošnosti snahine majke.

“Sin je oženio predivnu ženu prije nekoliko godina. Imaju dijete staro godinu dana. Iskreno mi se sviđa njezina obitelj i imam dobar odnos s njezinom majkom, nazvat ću je Marijana. Moj problem je Marijanina financijska neodgovornost”, piše svekrva koja se potpisala nadimkom “Kuham u tišini”.

“Sin i njegova supruga upravo su kupili svoj prvi dom. Oboje zarađuju dovoljno da pokriju račune, ali jedva. Njezina majka ima uspješnu karijeru i jako dobro zarađuje. Međutim, niti ima vlastiti dom niti ima ušteđevinu”, navodi svekrva koja snahinu majku opisuje kao “impulzivnu rasipnicu.”

I, zapravo, ne bi bilo problema, da punica Marijana ne očekuje pomoć obitelji pri plaćanju računa ili kod neočekivanih troškova. “Da nije tako impulzivna u trošenju, ne bi morala to raditi. To pada na leđa mom sinu i njegovoj supruzi i stvara napetost unutar obitelji. Snahina obitelj nije u mogućnosti pomoći.”

Nesretna svekrva kaže kako jedva drži jezik za zubima kad čuje da su sin i snaha opet izvlačili iz financijskih nevolja njenu majku, no pitanje je kada će puknuti. “Željela bih da to više ne čine, da joj ne pomažu. Mogu li išta učiniti?” pita.

“Zaštitite svoj novčanik”

“Jedina stvar koju možete i trebate učiniti jest jasno postaviti vlastite granice u vezi s financijama, mogućnostima i voljom da pomognete sinu i njegovoj supruzi. Razlog je taj što bi se mladi par uskoro mogao obratiti vama za hitnu financijsku pomoć, budući da njena majka isisava novac iz njihovih novčanika”, odgovara Amy Dickinson.

“Kažite im vrlo jasno: Žao mi je što ste u ovom položaju. To je jako veliki financijski pritisak za vas. Nadam se da shvaćate da ne želim biti u situaciji da vas moram spašavati. Vrlo cijenim Marijanu, ne želim biti škrta ili neljubazna, ali nisam spremna financirati njezin život. Nadam se da vas dvoje možete zaštititi vlastitu financijsku budućnost”, predlaže Dickinson.

Zanima nas vaša priča

Želite li i vi, posve anonimno, podijeliti svoje iskustvo i viđenje ove teme s nama i našim čitateljima, možete to učiniti putem web obrasca Povjerljivo. Napišite svoju priču!

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.