Prati nas

Vijesti

Jezivo

Staricu (82) iz Zadra ubio unukov staford, ostavio ga je baki da ga pričuva

Nastao je početkom 19. stoljeća u Velikoj Britaniji križanjem buldoga i terijera kako bi se dobio manji, snažan i okretan pas. Tako dobiveni psi koristili su se za tada vrlo popularne borbe pasa.

Objavljeno

|

Zadarska policija istražuje nasilnu smrt 82-godišnje žene pronađene u stanu u Bulevaru. U incidentu je sudjelovao američki staford, a vlasnik, navodno unuk, uhićen je. Detalji obdukcije otkrivaju da je žena preminula od ugriza psa. Saznajte više o istrazi i pasmini staforda.
foto: Alexander Belov/Unsplash

Policijski službenici Policijske uprave zadarske u suradnji s nadležnim županijskim državnim odvjetništvom u Zadru, u službenim prostorijama policije provode kriminalističko istraživanje nad jednim hrvatskim državljaninom u svezi kaznenog djela iz domene kaznenih djela protiv opće sigurnosti, objavila je Policijska uprava zadarska.

Naime, jučer 30. siječnja u ranojutranjim satima policija je zaprimila dojavu kako je u stanu na području Bulevara u Zadru pronađena mrtva ženska osoba u dobi od 82 godine s ozljedama koje upućuju na nasilnu smrt. Također u stanu je zatečen i pas pasmine američki staford, vlasništvo člana obitelji. Na mjestu događaja policijski službenici proveli su očevid dok je brigu o psu preuzela nadležna veterinarska služba.

Temeljem naloga državnog odvjetništva na Odjelu patologije provedena je obdukcija nad tijelom ženske osobe, kojom je utvrđeno kako je preminula od posljedica ugriza psa – istaknula je glasnogovornica zadarske policije. Na upit Večernjeg lista potvrđeno je da je pas koji je usmrtio staricu u vlasništvu člana obitelji koji je uhićen, a navodno se radi o unuku.

Kako neslužbeno doznaje Zadarski.hr, nesretnu staricu napao je pas kojeg joj je unuk ostavio na čuvanju pa na nekoliko dana napustio stan. Njezino beživotno tijelo pronašao je u utorak oko 5 sati ujutro drugi član obitelji, koji je o tome obavijestio policiju.

Američki staford terijer je snažan pas pun energije. Nastao je početkom 19. stoljeća u Velikoj Britaniji križanjem buldoga i terijera kako bi se dobio manji, snažan i okretan pas. Ime su dobili po okrugu (grofoviji) Staffordshire koji se smatra mjestom odakle su potekli njihovi preci. Tako dobiveni psi koristili su se za tada vrlo popularne borbe pasa a bili su poznati pod imenom Bull and Terrier ili Half and half. Svi oblici borbe pasa zabranjeni su 1835. godine, ali su se u nekim krugovima i dalje održavali u tajnosti.

Ljubitelji ove pasmine navode da je riječ o iznimno nježnim psima, pravim mazama, koji su privrženi obitelji i vlasnicima. Međutim, iznimno su snažni i temperamentni, a zbog svojeg genetskog nasljeđa, teško odustaju i neće ustuknuti u konfliktnim situacijama koje često eskaliraju borbom. Iako to vrijedi za većinu pasa, ova karakteristika je kod američkog staforda naglašena pa u kombinaciji s njihovom snagom, predstavlja potencijalnu opasnost. Zbog toga se vlasnicima savjetuje da ih drže podalje od napetih situacija ta da obavezno svojeg ljubimca “školuju” kako bi obuzdali njihovu prirodu.

Kinološke organizacije razilaze se po pitanju sistematike pa AKC i Continental Kennel Club razdvajaju američke staforde i pit bullove u dvije pasmine, dok ih United Kennel Club kombinira unutar pasmine američkog pit bull terijera, navodi Encyclopedia Britannica i dodaje: “Američki stafordski terijer potencijalno je agresivan prema drugim psima pa stoga nije pas za parkove. Pripadnicima ove snažne i odlučne pasmine treba osigurati dvorište koje je sigurno ograđeno, a ograda bi trebala biti posebno čvrsta i otporna na potkopavanje.”

Neke su države uvele restrikcije ili potpuno zabranile uzgoj i posjedovanje američkih stafordskih terijera. Zakoni specifični za ovu pasminu vrijede u pojedinim saveznim državama SAD-a, Francuskoj, Australiji, Kanadi, Irskoj i Turskoj.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.