Prati nas

Vijesti

Nova prava

Udovicama i članovima obitelji umrlih invalida HVO-a stiže veća mirovina iz Hrvatske

Novi zakon donosi i izmjene vezane uz troškove pogreba, ali i novosti oko ostvarivanja prava na invalidsku mirovinu za sve ratne vojne invalide Hrvatskoga vijeća obrane na temelju bolesti i ozljede.

Objavljeno

|

Ustavni sud Hrvatske odobrio je 190 zahtjeva bivših članova HVO-a za status ratnih vojnih invalida, iako nisu ratovali u Hrvatskoj. Potpise na potvrdama stavio je general Rojs. Ako se status prizna, Hrvatska bi morala isplatiti milijune eura. Pitanje je hoće li sporne 'invalidnine' plaćati siromašni umirovljenici i branitelji. Rješenje leži u odluci između Ustavnog i Visokog upravnog suda.
scr: Youtube

Nekoliko izmjena u Zakonu o hrvatskim braniteljima iz Domovinskog rata i članovima njihovih obitelji u Republici Hrvatskoj za branitelje koji su bili pripadnici HV-a odnosi se jedinstveno i na pripadnike Hrvatskoga vijeća obrane, prema dokumentu koji je službeno stupio na snagu 1. siječnja ove godine, a objavljen je na stranicama Službenih novina, piše Večernji.ba.

U istu ravan dovedeni su pripadnici Hrvatske vojske i Hrvatskog vijeća obrane. Koeficijent za mirovine članova obitelji umrlih branitelja koji su mirovinu ostvarili kao ratni vojni invalidi do sada je bio 0,7, a po novim izmjenama je 0,77.

To praktički znači kako će, primjerice, udovice umrlih invalida primati 77 posto iznosa njihove mirovine. Tim izmjenama raste i iznos koji dobivaju drugi članovi obitelji u slučaju smrti ratnog vojnog invalida. Tako se, primjerice, koeficijent 0,88 primjenjuje ako mirovinu dobivaju dva člana obitelji. Identičan iznos mirovine kao ratni vojni invalid dobivaju obitelji s tri člana, a koeficijent 1,1 odnosi se na obitelji s četiri ili više članova obitelji.

Troškovi pogreba

Dio izmjena koje su navedene u Zakonu o pripadnicima HVO-a odnosi se i na to da Ministarstvo snosi troškove prijevoza i ukopa posmrtnih ostataka umrloga ratnog vojnog invalida pripadnika HVO-a i umrloga pripadnika HVO-a koji je u trenutku smrti imao hrvatsko državljanstvo i prebivalište u Republici Hrvatskoj.

Istodobno, jedinice lokalne samouprave i drugi vlasnici groblja dužni su dati na korištenje grobno mjesto uz podmirenje polovine predviđenog iznosa o svom trošku za umrloga ratnog vojnog invalida pripadnika HVO-a i umrloga pripadnika HVO-a, koji je u trenutku smrti imao hrvatsko državljanstvo i prebivalište u Republici Hrvatskoj, ako on ili članovi njegove uže i šire obitelji nemaju na korištenju grobno mjesto i ako ga nisu ustupili na korištenje trećoj osobi nakon stupanja na snagu ovoga Zakona, navodi se u izmjenama.

Pravo na invalidsku mirovinu

Kako se ranije navodilo, izmjenama i dopunama Zakona daje se mogućnost ostvarivanja prava na invalidsku mirovinu za sve ratne vojne invalide Hrvatskoga vijeća obrane na temelju bolesti i ozljede kojima se u postupku vještačenja u Republici Hrvatskoj utvrdi gubitak radne sposobnosti. No, kako se doznaje, tek rijetki branitelji, odnosno invalidi, to će u praksi moći ostvariti.

Svi ratni vojni invalidi iz HVO-a od 20 do 100-postotne invalidnosti bez obzira na uzrok invalidnosti imaju mogućnost podnijeti zahtjev za umirovljenjem. Taj članak zakona definira da pripadnici HVO-a, državljani Republike Hrvatske, koji na temelju ugovora između Republike Hrvatske i Bosne i Hercegovine o suradnji na području prava stradalnika rata u Bosni i Hercegovini koji su bili pripadnici Hrvatskog vijeća obrane i članova njihovih obitelji, ostvaruju pravo na invalidsku mirovinu u visini razlike između invalidske mirovine koju bi ista osoba ostvarila po pravnim propisima u Republici Hrvatskoj i visine mjesečnog iznosa osobne invalidnine ostvarene po pravomoćnom rješenju nadležnog tijela Bosne i Hercegovine.

Jednako se odnosi i na one koji su pravo stekli prema stavku 1. ili 2. toga članka, imaju pravo na novi obračun mirovine ako se na temelju pogoršanja zdravstvenog stanja utvrdi povoljniji postotak utjecaja uzroka na ranije utvrđeni djelomični ili potpuni gubitak radne sposobnosti po osnovi kojega je invalidska mirovina bila priznata ili se kod korisnika invalidske mirovine zbog djelomičnog gubitka radne sposobnosti priznate po osnovi uzroka utvrdi potpuni gubitak radne sposobnosti zbog istih uzroka.

Dodani su i članci da će se nova invalidska mirovina odrediti u visini razlike između nove svote invalidske mirovine koju bi ista osoba ostvarila po pravnim propisima u Republici Hrvatskoj na temelju pogoršanja zdravstvenog stanja i visine mjesečnog iznosa osobne invalidnine ostvarene prema pravomoćnom rješenju o statusu ratnog vojnog invalida od nadležnog tijela Bosne i Hercegovine važećeg u trenutku pogoršanja stanja. Ovaj status utvrđuje Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje, i to na zahtjev stranke uz ponovno vještačenje preostale radne sposobnosti, a koja zahtjevu prilaže pravomoćno rješenje o osobnoj invalidnini koju prima. Identična je procedura i za one koji nanovo traže svoja prava u Hrvatskoj.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.