Prati nas

Povjerljivo

zakinute putem

Umirovljenica Anka: ‘Radila sam 47 godinica i dobijem čak 559 eurića’

Umirovljenica Anka piše nam da nikako ne može shvatiti kako je došla do toga da se ne može opušteno grijati s mirovinom. Punih 47 godina borila se za nju, a dobila iznos koji uslijed inflacije smatra nedostatnim za normalan život.

Objavljeno

|

ilustracija: S. Bura/mj

“Neće nitko nama ništa dati. Obećanje ludom radovanje. Dobro se sjećam kada su vladajući rekli neka radimo duže pa ćemo imati veće mirovine. I tako ja odradim 47 godinica i dobijem čak 559 eurića”, otkrila je javnosti svoju “golemu” mirovinu za gotovo pola stoljeća provedenih na poslu.

“Živim sama i nema grijanja, i nema još puno toga. A mi smo u Europi. Imamo sve europsko, osim plaća i mirovina. Svi oni koji žive vani čude nam se kako preživljavao. Ali, naučili smo na poniženja i svaki dan kao da nam dokazuju da ništa ne vrijedimo”, opisuje kako se osjeća umirovljenica Anka.

“Ako se i onim ženama koje su se umirovile prije 2019. godine, doda i obračuna po pola godine staža za svako rođeno dijete, bilo bi u redu i da se dugogodišnjim osiguranicima iz 2018. uvaži i način izračuna mirovina koji je bio ukinut i sada je opet vraćen, a to je da se gleda deset najboljih godina. I za to sam da se pod hitno ukinu privilegirane mirovine, sve osim pravih braniteljskih”, napisala nam je gospođa Anka.

Zdravko: 44,6 godina staža i 560 eura mirovine

Umirovljenik Zdravko nezadovoljan je jer za dugih 44,6 godina radnog staža sa povećanjima jedva iznosi 560 eura. “Vladajući govore da koji su u starosnoj mirovini i imaju ovoliko dug staž ne mogu primati manje od 600 eura. Tu nešto nije u redu”, napominje gospodin Zdravko u pismu u kojem svjedoči o svom stažu i svojoj mirovini.

Za 48 godina staža – 560 eura

Piše nam još jedan anonimni čitatelj s gotovo pet desetljeća radnog staža. “Imam 74 godine i 48 godina punog staža. Radio sam na rukovodećim mjestima, niz godina kao kvalificirani radnik, a kasnije sam se školovao i napredovao. Mirovina mi sada, sa svim povišicama, iznosi sveg 560 eura. Kako, kako?”, pita se još ovaj nezadovoljan umirovljenik.

Ana: Nisam zadovoljna izračunom mirovine

I gospođa Ana otišla je u mirovinu u “nepovoljno vrijeme”. “Bila sam primorana otići u prijevremenu mirovinu sa 39 godina staža, i to kao tehnološki višak. Zato su me kaznili penalizacijom, a nisam ostvarila ni pravo na šest mjeseci staža po djetetu, što su dobili svi koji su se kasnije umirovili. K tome, meni su se za izračun mirovine računale sve godine staža, a ne deset najboljih.”

“Najavljivana 13 mirovina dobro bi mi došla sada kako bih sebi i suprugu mogla malo nešto priuštiti. Mjesečno za lijekove ostavljamo preko pedeset eura, to je velik iznos na mirovinu”, požalila se na niska primanja gospođa Ana.

Zanima nas vaša priča

Želite li i vi, posve anonimno, podijeliti svoje iskustvo i viđenje ove teme s nama i našim čitateljima, možete to učiniti putem web obrasca Povjerljivo. Napišite svoju priču!

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.