Prati nas

Povjerljivo

životne mudrosti

Umirovljenica Bela kratko i jasno rekla što ženu čini sretnom u braku

Iza umirovljenice Bele je, piše na Quori odgovarajući na pitanje u čemu vidi tajnu sretnog braka, 47 godina bračnog života. Opisala je što je važno ne samo da se brak održi, već da oboje mogu reći da su baš sretni u životu. Taj osjećaj da si voljen i da imaš sigurnu luku, može se pročitati između redaka, štiti i u izvanjskom svijetu.

Objavljeno

|

Kako sačuvati ljubav u zrelim godinama?
ilustracija: S. Bura/mj

Vraški puno toga su, napominje umirovljenica Bela, ona i suprug zajedno prošli. Kako ukazuje odmah na početku, sreća ne leži u poštedi od problema, već u međusobnom odnosu.

“Kao dugo sretno udana žena, mislim da mogu odgovoriti na pitanje što je potrebno za dobar brak, bez puno filozofije. U 47 godina prošli smo, ali i dalje prolazimo, vraški puno toga. No, naš brak zbog toga ne ide na gore, nego je svaki dan bolji. Zašto? Zato, jer izdvajamo vrijeme jedno za drugo i ulažemo velike napore da ugodimo jedno drugome i donesemo mu radost”, napisala je na početku.

Potom je napisala što to njezin suprug radi, a nju uvijek iznova veseli. “Moj muž stalno radi male, ali posebne stvari za mene. Često voli reći: pusti me da ja danas kuham. Ponekad kuha i nekoliko puta u tjednu. Sve lijepo servira, jer zna da sam esteta i da će mi to nešto značiti i zbilja mi to uvijek izmami osmijeh”, napominje gospođa Bela.

Mala iznenađenja

Ponekad se sjeti kupiti joj cvijeće. “Ode u trgovinu, na plac, kupi mi neko cvijeće, ne mora to biti ništa skupo. Ali ne čeka prigode, donese mi ga tek tako, da mi pokaže da je mislio na mene”, otkriva nadalje. “Neki dan smo razgovarali i rekao mi je da me još uvijek vidi onakvu kakva sam bila na dan kad smo se vjenčali prije 47 godina. Zar to nije lijepo? Pa to je svakoj ženi lijepo čuti, sigurna sam!”

Nadalje, piše, važna im je bračna postelja. “Mi se i dan danas stisnemo jedno uz drugo kad legnemo. Već smo u godinama, on se zna probuditi u pet ujutro jer mora na toalet, ali me još uvijek zna nježno nagovarati da vodimo ljubav. Ponekad nisam najornija za to, ali poslije sam zadovoljna”, otkriva iskreno.

Uvijek bira prva

Ima toga, piše, još i još. “Ponekad izađemo nešto pojesti van. Uvijek mene prvu pita da izaberem restoran. Kad nam dođe hrana, ako se meni više svidi nešto što je on naručio, zamijenit će se sa mnom bez prigovora, bez puno riječi. Reći će da mu je sasvim svejedno čak i kad možda nije.”

“Povremeno volimo izaći, kad nam dopuste financije. On uvijek najprije mene pita gleda li mi se određeni film u kinu, predstava u kazalištu, ili želim li na neki koncert. Najčešće odemo, i naravno, ako on stvarno želi ići vidjeti nešto što mene ne zanima, ipak odem zbog njega i nisam zbog toga loše raspoložena, nego se potrudim uživati”, mudrosti su umirovljenice Bele.

Dogovorili su se, kaže, otkako su u mirovini, odlaziti u obližnji starački dom i družiti se i čitati Sveto pismo sa štićenicima.  “To radimo svakog petka poslijepodne, veselimo se tom danu, razbijemo tako monotoniju. Ponekad odemo zajedno na misu, ali se nitko ne ljuti ako drugi ne želi ići”, napominje.

Kako opisuje, vole ići zajedno u kupovinu namirnica. “Najčešće idemo zajedno i razgovaramo što ćemo kuhati, što se kome jede. No, on ne vidi nikakav problem u tome da ponekad ode i sam, ako se meni baš ne ide.”

“Bude mi drago svaki put kad inzistira na tome da mi iz ruku u spavaćoj sobi uzme punu košaru za rublje, pa je nosi u podrum na pranje, a polije je vrati na mjesto. Mogla bih nastaviti s ovim popisom, jer za mog supruga mogu reći da zbilja pun ljubavi, nježan i brižan. S druge strane je muškarac na mjestu, ima svoje ja I ne misli da će izgubiti muškost ako mi ugađa.”

Što ona radi za supruga

“Oboje smo najstariji od braće i sestara i malo se nadjačavamo, ali (više) se ne svađamo. A što ja činim za njega, pitate se? Govorim mu koliko ga cijenim i volim. Pazim da se poljubimo svako jutro i prije spavanja. Držim ga za ruku i stavljam glavu na njegovo rame kad zajedno gledamo televiziju.”

“Kuham njegovu omiljenu hranu. Mislim na njega kad god nešto naručujem s Amazona. Uredim mu ormar ako vidim da mu se nikako ne da. Puštam ga da vozi iako oboje znamo da ja bolje vozim. Dajem mu slobodan prostor kad mu treba, kao i on meni. Poštujemo se i vjerujemo jedno drugome i pokazujemo svoju ljubav svaki dan. Tijekom godina podijelili smo mnogo i divnih i strašnih trenutaka, no sve nas je samo jačalo i zbližavalo”, riječi su kojima je svoje poučno pismo zaključila gospođa Bela.

A koji su vaši rituali za sreću? Povjerite nam!

Zanima nas vaša priča

Želite li i vi, posve anonimno, podijeliti svoje iskustvo i viđenje ove teme s nama i našim čitateljima, možete to učiniti putem web obrasca Povjerljivo. Napišite svoju priču!

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.