Prati nas

Vijesti

Oprez!

Umirovljenica iz Karlobaga povjerovala da je zaradila novac, opljačkali su je

Budite oprezni, a ako ste ipak postali žrtvom prijevare o tome odmah obavijestite policiju.

Objavljeno

|

Računalne prijevare u Karlobagu i Otočcu: Žrtve prevare stare 66 i 24 godine. Policija upozorava na opasnosti i daje savjete. Budite oprezni online
ilustracija: S. Bura/mj

Jučer su na području Policijske uprave ličko-senjske evidentirane dvije računalne prijevare u kojima su žrtve starija i mlađa žena.

Policija je izvijestila da je nepoznata osoba telefonom nazvala ženu (66) iz Karlobaga. Lažno ju je obavijestila da je zaradila novac pri čemu je zatražila podatke iz aplikacije mobilnog bankarstva. Nakon toga je s računa oštećene podignut veći novčani iznos.

Također je s tekućeg računa oštećene 24-godišnjakinje iz Otočca podignuo novčani iznos bez znanja oštećene. Policija nije izvijestila o kakvoj se prijevari radi i je li oštećena zlikovcima povjerila tajne podatke svog tekućeg računa. Za počiniteljima se traga, a protiv njih će biti podnijete kaznene prijave nadležnom državnom odvjetništvu.

Kada posumnjati na računalnu prijevaru?

Policija savjetuje izniman oprez kada dobijete obećanja o brzoj zaradi novca bez posla,
kada primite molbe za malim donacijama ili neki drugi načini traženja novčane pomoći te kada vas netko traži osjetljive osobne informacije poput preslike ili fotografije osobnih iskaznica, bankovnih kartica i slično.

Također, ignorirajte molbe da kliknete određeni link i spojite se na određeni servis, kao i nepersonalizirane poruke. Mnoge ovakve elektronske poruke napisane su VELIKIM SLOVIMA, upozorava policija.

Naučite što prije prepoznati lažni email i prijevaru. Ignorirajte sve vrste sumnjivih poruka. Nipošto ih ne otvarajte, već ih odmah obrišete. Ne nasjedajte na poruke u kojima vam se nudi laka zarada. Nema tog posla koji će vam u kratkom vremenu, bez velikog napora donijeti bogatstvo. Također, svakako upozorite prijatelje, poznanike, rodbinu na takve vrste prijevara jer ako je poruka došla do vas, vjerojatno će doći i do njih.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.