Prati nas

Povjerljivo

Tajice i minice

‘Svekrva voli usko i kratko. Kako joj reći da je to neukusno?’

Iako odijelo ne čini čovjeka, teško je izbjeći prosuđivanje karaktera neke osobe na temelju odjeće. To je posebno problematično kada osoba odjećom šalje poruku sasma suprotnu od onoga što ona karakterno jest. Zbog toga je jedna snaha odlučila pomoći svekrvi da se riješi neprimjerene i neukusne odjeće.

Objavljeno

|

Svekrva u tajicama može izazvati nelagodu, ali stručnjaci kažu da odjeća odražava osobnost. Problemi u obitelji zbog stila nisu rijetki. Savjet Amy Dickinson: Poštujte svekrvin izbor, izrazite mišljenje samo ako vas pita, naglasite što vam se sviđa, ali ljubav prema njoj važnija je od odjeće. #Odnos #Stil #Svekrva
ilustracija: S. Bura/mj

Odjeća, kažu stručnjaci, ne govori samo o našem stilu ili materijalnom statusu, već i o tome kakvi smo kao osobe. Neraskidivo je vezana uz karakter, bilo da osoba koja je nosi pomno bira komade koje stavlja na sebe ili uopće ne haje za svoj odraz u zrcalu.

Površno ili ne, odjeća može biti i kamen spoticanja, posebice u međugeneracijskim i obiteljskim odnosima. Nemali broj puta primili smo pisma naših čitateljica koje svojim snahama (a možda i kćerima) zamjeraju odjeću koja pretjerano otkriva, posebice kada se radi o obiteljskim ili formalnim okupljanjima. No situacija može biti i posve obrnuta pa i snahe ponekad, bez zle namjere, ukazuju da svekrve nose mladenački uske majice, tajice ili šorceve koji im pristanu kao “kozi sedlo”.

Jedna takva snaha javila se američkoj kolumnistici Amy Dickinson, čiji su savjeti među najprenošenijim novinskim tekstovima današnjice. “Odmah ću prijeći na stvar. Moja se svekrva odijeva u preusku ili prekratku odjeću. Nije to odjeća koja otkriva previše kože, ali nimalo ne laska njenoj figuri. Zbog toga izgleda kao da nema nikakvog stila i žao mi je zbog nje same”, navodi iskreno zabrinuta snaha.

“Znam da misli da dobro izgleda u toj odjeći, ali također znam da bi željela znati stoji li joj nešto dobro loše. Problem je što uopće nemam pojma kako otvoriti tu temu. Iznimno je osjetljiva osoba i teško mi je razgovarati s njom o bilo čemu ozbiljnijem. Ponekad sam je rasplakala samo zato što sam spomenula nešto o čemu drugi ljudi ne bi ni razmišljali, a kamoli plakali oko toga. Trebam li joj reći što mislim o njenim tajicama i šorcevima ili da to zadržim za sebe? Kako i što joj reći?” pita ova snaha svjesna da svekrva odašilje pogrešnu poruku svojim odjevnim stilom.

Odgovor koji joj je dala Amy Dickinson možda neće zadovoljiti zabrinutu snahu jer se u konačnici svodi na postavljanje i poštivanje osobnih granica i frazu koja kaže: odijelo ne čini čovjeka.

“Vaša svekrva se ne odijeva za vas, već za sebe. Nema sumnje da pažljivo bira svoju odjeću i vjerojatno vjeruje da dobro izgleda u onome što je odabrala. Stoga biste trebali poštivati njezin ukus i izbor. Ako joj se sviđa kako izgleda, trebali biste to razumjeti i tolerirati”, kaže Dickinson.

“Ukratko, odbijte od svekrve! Ako vas pita o za mišljenje o njenom odijevanju, trebali biste istaknuti neki stil za koji smatrate da joj laska. A što se ostalog tiče, cijenite činjenicu da je ona majka vašeg supruga i volite je zbog toga”, zaključila je.

Zanima nas vaša priča

Želite li i vi, posve anonimno, podijeliti svoje iskustvo i viđenje ove teme s nama i našim čitateljima, možete to učiniti putem web obrasca Povjerljivo. Napišite svoju priču!

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.