Prati nas

Vijesti

Umirovljenici zajedno

Više od pola milijuna umirovljenika ne može si priuštiti smještaj u domu

Da su se mirovine povećale kako je HDZ obećao još 2016. godine, onda ova posljednja poskupljenja domova za umirovljenike mnoge korisnike sada ne bi tjerale u očaj, navode iz umirovljeničke koalicije.

Objavljeno

|

Šibenik, Petrinja, Slavonski Brod i Sisak samo su neki od gradova u kojima su domovi za umirovljenike počeli s podizanjem cijena svojih usluga od čega su neki cijene podigli čak 50 posto.
foto: JW/Unsplash

Koalicija Umirovljenici zajedno upozorila je na golemo povećanje cijena domova za starije u nekim hrvatskim gradovima. U najnovijem priopćenju navode da su Šibenik, Petrinja, Slavonski Brod i Sisak samo neki od gradova u kojima su domovi za umirovljenike počeli s podizanjem cijena svojih usluga od čega su neki cijene podigli čak 50 posto.

Koalicija ističe da da je novim poskupljenjima izašla na vidjelo “pogubnost promašene politike Vlade” koja se “umjesto obećanog realnog povećanja mirovina do 60 posto prosječne plaće, odlučila za više kratkotrajnih PR paketa pomoći kojima se usprkos čitavoj medijskoj halabuci o pomaganju umirovljenicima mirovine u odnosu na plaće od 2016. godine nisu povećale doslovno ni za jedan jedini cent”.

“Da su se mirovine povećale kako je HDZ obećao još 2016. godine, onda ova posljednja poskupljenja domova za umirovljenike mnoge korisnike sada ne bi tjerale u očaj jer njihove mirovine u međuvremenu nisu povećane ni da pokriju pola od onih 50 posto poskupljenja, a 2024. godina je tek počela”, upozoravaju. Upozoravaju da više od pola milijuna umirovljenika sebi ne može priuštiti nikakav smještaj u domu.

Još su jednom predložili novi model izračuna mirovina za sve umirovljenike na bazi 75–80 posto neto plaće kroz 10 najboljih godina, povećanje AVM-a na 18,5 eura za svaku godinu staža i ukidanje penalizacije s navršenih 65 godina života. Koalicija Umirovljenici zajedno i u najnovijem priopćenju proziva umirovljeničke udruge Maticu i Sindikat umirovljenika Hrvatske te Hrvatsku stranku umirovljenika zbog navodnog pretpostavljanja vlastitih interesa interesima umirovljenika.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.