Prati nas

Vijesti

Boli glava

Za apartman u labinskom domu – 3.000 eura mjesečno, korisnika ne nedostaje

Dom je gotovo popunjen i s radom počinje za mjesec dana. Plaća se sve. Jedan je Labinjan dometnuo usput: ‘Mi dom barem imamo, a za plaćanje ćemo se već snaći.’

Objavljeno

|

scr: HRT

U novotvorenom labinskom gradskom Domu za starije cijene kreveta kreću se od 1.400 eura u sobi, do apartmana od 3.000 eura. Apartman ima 34 kvadrata, predsoblje, kupaonu, dnevni boravak s kuhinjom i krevetom.

Grad Labin svojim građanima sufinancira smještaj s obzirom na visinu mirovine do 650 eura. No, unatoč tomu, javlja HRT, za smještaj trebaju nadoplatiti minimum 750 eura. Građani se pitaju, za koga su rađene sobe i tko to može platiti?

“Nije mi to prihvatljivo, ali na tržištu smo i to je tako”, kaže jedna anketirana Labinjanka. “Preskupo je brate, preskupo. Imam 78 godina. Zbrinut sam materijalno i stambeno. Jedino da to prodam pa da plaćam dom”, kaže drugi labinski umirovljenik.

Posljednji izračuni govore da prosječna hrvatska mirovina iznosi 449 eura. Dakle, ako ste iz Labina, uz gradsku subvenciju od 55 posto trebat će vam još 630 eura mjesečno za smještaj u tamošnjem novom Domu za starije. Ako pak niste iz Labina, plaćate punu cijenu – 1.400 eura po osobi, javlja javna televizija.

Neki smatraju da cijena Doma nije prihvatljiva, ali navode da je na tržištu trenutačno takva situacija. Ima i mišljenja kako je Dom izrazito preskup. Oni koji imaju nekretnine kažu kako ih mogu prodati i na taj način financijski se zbrinuti u Domu. Postoji opcija i da u financiranju Doma pomognu djeca dotičnim osobama. No nezgodno je što u Hrvatskoj obično roditelji pomažu djeci, a ne obrnuto.

U Domu će se skrbiti i za palijativne bolesnike, te za 20 dnevnih korisnika. Zadaća je države skrbiti o najstarijima, no to je izostalo, kažu u Gradu. “I zato smo morali sami ići graditi dom. Napravili smo najveću investiciju u povijesti grada Labina, vrijednu 5,5 milijuna eura. Pokazali smo humanost prema najstarijima”, rekao je Valter Glavičić, gradonačelnik Labina.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.