Prati nas

Vijesti

Izvanredno stanje

Zbog akontacijskog usklađivanja, kasne mirovine u FBiH

Ovoga puta, poručuju iz Zavoda za mirovinsko i invalidsko osiguranje, ne može ranije.

Objavljeno

|

Federalni Zavod najavljuje odluku o usklađivanju mirovina 15. travnja, s mogućim povećanjem od 6%. Unatoč neizvjesnosti oko proračuna, savezi umirovljenika traže hitan sastanak s premijerom. Ugroženi umirovljenici ističu da je izvanredno usklađivanje nužno uz redovno povećanje mirovina.
ilustracija: S. Bura/mj

Iz Federalnog zavoda za mirovinsko i invalidsko osiguranje je za Faktor.ba potvrđeno da isplata mirovina neće početi prije 5. veljače.

Naime, nakon usvajanja proračuna Federacije BiH za 2024. godinu donesena je odluka o akontacijskom povećanju mirovina za pet posto i to uvećanje treba uračunati u siječanjske mirovine, a rok je vrlo kratak. Ipak, idućih mjeseci će se isplaćivati prije 5. u mjesecu, potvrdio je Zavod.

Kad je riječ o akontacijskom usklađivanju za pet posto, ono se primjenjuje na sve mirovine počevši od 1. siječnja, osim na mirovine ostvarene u 2024. godini, izuzev najnižih i zajamčenih mirovina.

Najniža mirovina za siječanj iznosi 565,18 KM (290 eura), zajamčena 674,52 (345 eura), dok najviša prema Zakonu o umirovljenicima koji je bio na snazi ​​do 1. ožujka 2018. godine iznosi 2.757,74 KM (1.411 eura). Najviša mirovina prema važećem zakonu do daljnjeg ostaje 2.800 KM (1..433 eura).

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.