Prati nas

Povjerljivo

ukazuju na nepravdu

Željko (72): ‘Susjed je opet dobio sto eura, a ja direktor s fakultetom, ništa’

Ne prestaju nam stizati pisma naših umirovljenika u kojima ukazuju na zakonske nepravde koje im sakate novčanik. Ovu temu posvetili smo svima koji ukazuju na diskriminaciju zbog postavljenog limita na isplatu državnih dodataka na mirovine.

Objavljeno

|

Gospodin Željko, bivši direktor s 43 godine staža, dijeli svoje razočaranje zbog nedostatka vladine pomoći umirovljenicima s penzijom iznad 840 eura. "Dobio sam jedno veliko ništa", ističe Željko, dok drugi s manjim iznosom primaju dodatke. Ovaj problem potvrđuje i umirovljenica Marija iz Dalmacije, čija mirovina od 845 eura premašuje limit za pet eura, ali nije obuhvaćena pomoći. Njihova frustracija raste zbog nepravednih ograničenja i nedostatka podrške za one s dugim radnim stažem.
ilustracija: S. Bura/mj

Ako vam penzija iznosi i cent preko 840 eura, u skupini ste razočaranih umirovljenika koji nemaju pravo na nikakvu vladinu novčanu pomoć. Mnogi naši čitatelji jasno i glasno nam u pismima otkrivaju da ih limit iznimno i osobno pogađa, ljuti su i spremni javno istupiti i izraziti svoju ljutnju.

“Meni tu dolazi susjed u kuću, svako malo čujem kako se njemu smiješi neki dodatak. Kaže, sad je opet dobio oko sto eura. A što sam ja dobio, bivši direktor s fakultetom i 43 godine staža? Dobio sam jedno veliko ništa”, piše nam razočarano umirovljenik Željko.

“Penzija mi jako malo prelazi cenzus. I meni rastu troškovi svega. Čemu ovi limiti, nemaju smisla, samo raspiruju i dijele umirovljenike. Nije pošteno i točka”, napisao je.

Pet eura prevelika mirovina

U prosincu je umirovljenicima jednokratno novčano primanje za ublažavanje posljedica inflacije isplaćeno i sedmi put. Nije ga dobila ni umirovljenica Marija iz Dalmacije, koja nam piše da se osjeća grozno jer za svega nekoliko eura premašuje limit.

“Pozdravljam sve objave koje se odnose na ovakve probleme umirovljenika. U penziji sam od 2013. godine i ne, nisam u mirovini jer, šala mala, nisam osoba od mirovanja”, duhovito nam je napisala na početku pisma i potom se osvrnula na ozbiljan problem koji je tišti.

“Nitko nas i ne spominje”

“Radila sam 42,2 godine. Radno mjesto mi je bilo dobro plaćeno, ali su i moja izdvajanja za mirovinsko bila veća. Nikakvih pogodnosti nisam imala, niti sam dobila stan.  Bolovanja sam koristila rijetko ili bolje reći gotovo nikad, ali to je moja osobnost. Kako bilo, danas moja mirovina iznosi 845 eura.”

“Neopisivo me smeta što mi koji smo odradili puni staž ne dobijemo nikakav dodatak, ja konkretno zbog pet eura. Nas nitko i ne spominje. Nema bonova, zasluženih nagrada, nema ni državne pomoći koji dobiju drugi umirovljenici. Ajme, majko mila, državotvorci naši bajni, urazumite se! Pozdrav iz Dalmacije”, piše razočarana umirovljenica Marija.

Ljuti li i vas ova podjela umirovljenika?

Zanima nas vaša priča

Želite li i vi, posve anonimno, podijeliti svoje iskustvo i viđenje ove teme s nama i našim čitateljima, možete to učiniti putem web obrasca Povjerljivo. Napišite svoju priču!

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.