Prati nas

Povjerljivo

nikad kraja

Zvonka (67): ‘Kći ima 35 godina i još za nju otkidam od penzije’

Umirovljenica Zvonka (67) povjerila nam je da je njezina kći financijski zaglibila te da nije dvojila hoće li je spasiti ili neće. Od svoje mirovine koja iznosi 540 eura, otkida svaki cent i daje kćeri, odričući se i kave u kafiću ispred zgrade.

Objavljeno

|

Gospođa Zvonka iz Zagreba, 67-godišnja umirovljenica, dijeli svoju priču o nesebičnoj podršci svojoj kćeri unatoč financijskim izazovima. U intervjuu ističe kako, unatoč zdravstvenim problemima, ne može ostaviti kćer u dugovima te svaki cent od svoje 540-euro penzije posvećuje njezinim potrebama. Ova priča odražava ljubav i odricanje roditelja za dobrobit svoje djece, često prisutno u mnogim obiteljima u Hrvatskoj.
ilustracija: S. Bura/mj

“Znam da bi uskoro ja mogla biti ta kojoj treba pomoći, jer mi zdravlje ne ide nabolje, no ne zavaravam se time da će mi kći ikad pomagati. Od čega, kad joj, kad dobije plaću i plati kredit i režije, ostane manje od moje penzije od 540 eura. A sada je još upala u minuse jer je imala ljubavni brodolom”, rekla nam je u razgovoru 67-godišnja umirovljenica Zvonka iz Zagreba.

Nije gospođa Zvonka rijetki primjer u Lijepoj Našoj – brojni su naši čitatelji koji nam pišu da do zadnjeg daha pomažu svojoj odrasloj djeci. Razlog zbog kojeg konkretno gospođa Zvonka ne ide u kino, kazalište, čak ni na kavu u kafiću ispred zgrade u kojoj živi, jest taj, što nema srca ostaviti kći u dugovima pa joj pruža svaki cent.

Sve za kći jedinicu

“Imam jednu kći od 35 godina, suprug i ja pomogli smo joj dijelom, gotovinom, da kupi svojih 38 kvadrata kad je diplomirala i dobila posao. Drugi dio otplaćuje sama na kredit. Dok smo još oboje radili, davali smo joj još dugo, svako malo, za neko putovanje i slično. Kad smo otišli u mirovinu, primanja su nam pala i prestali smo joj financijski pomagati”, objašnjava nam situaciju gospođa Zvonka, koja je već dvije godine udovica.

Oglas

“Ostala sam sama, a nije lako samcu živjeti s ovom penzijom. I baš kad sam se navikla na ovakav život, nastao je problem s kćeri. Imala je dečka sedam godina, ni djece, nit’ svadbe, na kraju su prekinuli. On je puno uložio u renoviranje i namještanje njenog stana i uzeo si je za pravo da joj odnese pola stvari, ma što pola, gotovo ga je ispraznio. Ona s tek nešto preko tisuću eura plaće i tim kreditom, ne može sada kupiti ni osnovno da si osposobi kuhinju”, govori nam.

Tlak joj varira od stresa

“Neka ga voda nosi, on si nije izračunao da je kod nje živio sve te godine. Ne smijem sada na to više ni misliti, ionako već svaki dan mjerim tlak. Kako bilo, posegnula sam u štednju, dajem svaki cent od penzije, da si barem kupi osnovno. Ja sam sebe stavila na čekanje, majka je majka”, govori nadalje.

“Možete vi reći da si je sama zakuhala i neka se sada sama snalazi, ali to tako ne funkcionira jer roditelj osim razuma zauvijek gaji i tu bezuvjetnu ljubav prema djetetu. Normalno da će mu pomoći ako može. Iskreno, sada sam još relativno zdrava i kad god sam stavljala koju kunu i sada euro na stranu, prije sam pomišljala da će trebati za nju, nego meni”, rekla je.

Želi si samo zdravlja

Svjesna je polako, napominje, da bi s vremenom i njezine potrebe mogle rasti, zbog zdravlja. “Iskreno, ne računam na kćer, jer vidim kamo to ide. Ako ona uspije u idućih devet godina otplatiti stan i podmiriti svoje potrebe, a nadam se još uvijek i unucima, bit će dobro. Za puno više od toga, primjerice za dodati meni za starački dom ako bude trebalo, osim ako joj plaća ne poleti, neće biti”, uvjerena je.

“Ne znam kako će to ići u budućnosti, penzije su male, a mladima koji nemaju natprosječne plaće kredit za stan po ovim cijenama je glavom u zid i teško će financijski pomagati roditelje. Sebi želim samo zdravlja, jer znam ako to čovjeku ode, a nema deblji novčanik, jao si ga”, zaključila je gospođa Zvonka.

Zanima nas vaša priča

Želite li i vi, posve anonimno, podijeliti svoje iskustvo i viđenje ove teme s nama i našim čitateljima, možete to učiniti putem web obrasca Povjerljivo. Napišite svoju priču!

Oglas
.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.