Prati nas

Vrt

Pobijedite puževe golaće bez štetnih kemikalija, sačuvajte vrt od otrova

Kontrolirati populaciju, ali je ne uništiti, cilj je organskog vrtlarenja u kojem ima mjesta za svakoga. Donosimo pet savjeta koji bi mogli spriječiti najezdu puževa u vašem vrtu ili je barem smanjiti na podnošljivu mjeru.

Objavljeno

|

Puževi golaći prava su napast u vrtu. Donosimo pet savjeta uz pomoć kojih ih se možete riješiti, ali bez štetnih kemikalija.
foto: Helga Kattinger/ Pixabay

Malo je prirodnih stanovnika vrtova koji su toliko neomiljeni među vrtlarima kao što su puževi golaći. Dapače, ponekad će vrtlari u svom pravedničkom bijesu posegnuti za sredstvima koja nisu dobra ni za vrt ni za okoliš, a sve kako bi se riješili sluzave napasti.

Zanimljivo, 2022. godine svjetski vrtlarski autoritet Kraljevsko hortikulturno udruženje (Royal Horticultural Society, RHS) iz Velike Britanije, odlučilo je maknuti puževe i puževe golaće s popisa štetočina, budući da zaista imaju veliku ulogu u razlaganju organske tvari i zatvaranju kruga kruženja tvari u prirodi. Ipak, malo je to učinilo za ugodan suživot golaća i vrtlara pa u nastavku donosimo pet metoda koje organski vrtlari najčešće koriste da bi se riješili nezvanih gostiju koji pred sobom melju gotove sve što nam je u vrtu drago.

Dočekajte ih cvijećem!

Humana metoda za rješavanje problema puževa golaća je korištenje biljaka koje ih odvraćaju i djeluju kao prirodni pesticid. Na taj način možete držati puževe podalje bez kemikalija. Jedna od tih biljaka koje ispuštaju miris neugodan puževima je i lisjak ili zvjezdanka (Astrantia major). Druge biljke koje odvraćaju puževe uključuju pelin, rutu, komorač, anis i ružmarin.

Uništite im skloništa, dovedite njihove neprijatelje

Puževi će za sunčanog vremena potražiti zaklon ispod cigli, vrtnog namještaja, bačvi s vodom i panjeva. Sakrivat će se i ispod kartona koji možda koristite kao malč ili za prekrivanje prostora između gredica. Uklonite potencijalna skloništa da biste ih izložili prirodnim predatorima. Učinite li svoj vrt neprikladnim staništem za preživljavanje puževa golaća, problem će se prirodno smanjiti. Potaknite njihove prirodne neprijatelje kao što su žabe krastače, daždevnjaci, ježevi i ptice da rade za vas.

Ponudite ih pivom

I brojni naši čitatelji kunu se u djelotvornost ove metode. Pivsku zamku napravite tako da zakopate posude blizu biljaka koje puževi vole i do pola ih napunite pivom. Puževi omamljeni mirisom omiljenog im napitka jednostavno će se utopiti u njemu. Više o ovoj metodi pročitajte ovdje.

Postavite im bodljikave barijere

Golaći imaju mišićavo, ali nezaštićeno tijelo pa su bodljikave barijere odličan način da ih odvratite od dragocjenih biljaka. Upotrijebite zgnječene ljuske jajeta, borove iglice ili ostatke od orezivanja trnovitih biljaka kako biste stvorili prepreke, ali i reciklirali ostatke. Još jedan odličan materijal za korištenje je oštar pijesak. Samo budite sigurni da materijali koje koristite ne utječu negativno na kvalitetu tla.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.