Prati nas

Vrt

Uradi sam

Najučinkovitija zamka za puževe golaće u vrtu, uradi sam

Neki vrtlari će posegnuti za običnim staklenim teglama. Drugi će koristiti donje dijelove prerezanih plastičnih boca, dok će se treći upustiti u izradu elaboriranijih zamki, no i tada je riječ o poslu od svega nekoliko minuta.

Objavljeno

|

Zamka za puževe u vrtu. Klopka od pive za puževe.
ilustracija: mj/Rudolf-Peter Bakker/Unsplash

Pronašli ste nepravilne rupe s glatkim rubovima na lišću salate ili sadnica cvijeća? Neke biljke su jednostavno posječene kao da ih je odnio nevidljivi kosac? Dokazni znakovi su tu – srebrnasti tragovi sluzi? Dvojbe nema: krivci su puževi!

Najčešće su to vrtni puževi golaći koji se hrane noću i ciljaju mlade sadnice. Tijekom dana puževi se vole skrivati pod malčem, kartonima, daskama ili posudama u vrtu pa ih je teško uočiti i fizički odstraniti. No svake noći organiziraju lude zabave uništavajući vaš trud i muku. Baš zato, valja im postaviti zamke u koje će se hvatati “od sumraka do zore”.

Mnogi se vrtlari kunu da najviše puževa golaća u svom vrtu uhvate pivom. To tumače navodima da puževe privlači miris piva (ili pivskog kvasca) u kojeg padaju i tako se utapaju. Loša strana ove metode je što će se jednako utapati štetni puževi koji se rado goste povrćem, ali i takozvani leopard puževi golaći koji su korisni u vrtu i nikada ne posežu za zdravim voćem ili povrćem.

Također, postoje i ograničenja za upotrebu. Riječ je o zamkama kratkog dometa pa je nužno postaviti ih nekoliko na jednu gredicu, ako želimo postići vidljivi efekt. Uz to, pivo valja zamijeniti svakih nekoliko dana kako bi zamka bila mirisna i privlačna sluzavim napasnicima. Pogotovo kada pada kiša pa razrijedi pivo u otvorenim posudama.

Matina metoda

Neki vrtlari će posegnuti za običnim staklenim teglama koje će ukopati u gredicu i u njih će uliti pivo. Drugi će koristiti donje dijelove prerezanih plastičnih boca, dok će se treći upustiti u izradu elaboriranijih zamki, no i tada je riječ o poslu od svega nekoliko minuta.

Jedno takvo rješenje predstavio nam je naš čitatelj – vrtlar Mate iz okolice Otočca. Kaže, to je najbolji način za one koji žele ekološki potamaniti štetnike, a on ih je isprobao sve. I zato Mate za potrebe svog bujnog vrta unaprijed skuplja plastične boce od sokova. Potom na njima probuši dva nasuprotna otvora čiji promjer ovisi od ugojenosti puževa koje želi uhvatiti, napuni ih pivom do ispod ruba otvora, a potom boce ukapa u gredice do razine piva u njima.

Kako uhvatiti puževe na pivo?
foto: čitatelj/mv

Dobra strana ove metode je što će kroz napravljene otvore u bocu teže ući domaći puž vinogradnjak (običan puž s kućicom) kojega bi valjalo sačuvati. Osim toga, supijani puževi golaći će teže pronaći izlaz iz zatvorene boce pa je vjerojatnost utapanja veća nego kad se radi o jednostavnim ukopanim posudama. Čak i kad obilno pada, kiša će teže razrijediti pivo u ovako pripremljenim zamkama pa je to još jedna prednost ove metode. Loša joj je strana što je vrlo teško, a pomalo i gadljivo, iz nje izbaciti utopljene golaće.

Uostalom, pogledajte fotografije koje nam je čitatelj poslao i odmah započnite svoj “uradi sam” projekt. I obavezno nam javite vaša iskustva. Kako se vi borite protiv puževa?

Zanima nas vaša priča

Želite li i vi, posve anonimno, podijeliti svoje iskustvo i viđenje ove teme s nama i našim čitateljima, možete to učiniti putem web obrasca Povjerljivo. Napišite svoju priču!

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.