Prati nas

Povjerljivo

Vrtni proteini

Brzi podsjetnik za uspješan uzgoj mahunarki

Plodored, pravilan razmak i održavanje područja čistim od korova mogu spriječiti probleme s biljnim bolestima. Ako se pojave štetnici ili bolesti, koristite organske pesticide ili prirodne metode za suzbijanje.

Objavljeno

|

Mahunarke: Uzgoj, briga i berba. Savjeti za uspješan uzgoj graška i drugih mahunarki. Bogati izvor bjelančevina za vegetarijance i vegane.
ilustracija: S. Bura/mj

Mahunarke su široka skupina povrtnih vrsta koje dolaze iz botaničke porodice Leguminosae, a na našim tanjurima najčešće su grah, grašak, leća, bob, soja i slanutak. Plodovi mahunarki iznimno su bogati bjelančevinama te stoga čine i okosnicu prehrane osoba koje ne jedu meso; bilo zbog zdravstvenih, bilo zbog etičkih razloga.

Uzgoj mahunarki nije težak i malo se promijenio od vremena naših baka. Riječ je o nezahtjevnim biljkama koje gotovo uvijek daju zadovoljavajući prinos. U nastavku donosimo kratki podsjetnik na osnovne zahtjeve i agrotehničke mjere kod uzgoja uobičajenih mahunarki u tradicionalnim vrtovima.

Tlo, svjetlo, prihrana i voda

Mahunarke uspijevaju u dobro dreniranom tlu neutralnog pH, a preferiraju sunčana mjesta. Sadnju treba obaviti nakon zadnjeg mraza, ovisno o klimatu u kojem živite. Općenito, sjeme treba položiti u jarke ili jamice na dubinu 2,5 do 5 centimetara.

Neki vrtlari imaju običaj sjeme mahunarki namočiti noć prije sadnje, posebno ako se radi o vrstama s krupnijim sjemenom poput graha. Ova tehnika ubrzava klijanje, no u optimalnim vrtnim uvjetima ne čini zamjetnu prednost.

Mahunarke trebaju stalnu vlagu, posebno tijekom cvatnje i razvoja ploda. Međutim, pretjerano zalijevanje može uzrokovati truljenje korijena, stoga tlo treba održavati vlažnim, ali ne mokrim. Kod gnojidbe nisu zahtjevne u pogledu dušika, budući da na korijenu imaju simbiotske bakterije koje vežu dušik iz zraka. U vrijeme sadnje, dobro je prethodno u gredicu ugrabljati mineralno gnojivo s nižim sadržajem dušika kako bi se mladim biljkama osiguralo obilje fosfora i kalija.

Razmak i potporanj

Razmak između biljki ili skupina biljaka određuje vrsta i bujnost sorte. Primjerice, za grašak se preporučuju razmaci između redova od najmanje 20 centimetara, dok redove graha i mahuna “trkljašica” valja razmaknuti na više od 50 centimetara.

mahune ne rađaju
foto: Alexandra Neagoe/Scopio

Kod sadnji mahunarki, posebno treba voditi računa o potpornju za biljke, ako se radi o “visokim” sortama koje će se viticama hvatati i penjati za oslonac. Potpornji mogu biti uobičajeni drveni štapovi, metalne šipke koje se za tu potrebu mogu kupiti u trgovačkim centrima ili razapeta mreža.

Zdravlje i berba

Plodored, pravilan razmak i održavanje nasada čistim od korova mogu spriječiti probleme s biljnim bolestima. Ako se pojave štetnici ili bolesti, koristite organske pesticide ili prirodne metode za suzbijanje.

Vrijeme berbe ovisi o vrsti. Za svježu konzumaciju, berite kad su mahune debele i sočne, ali još uvijek mekane. Za sušene mahunarke poput graha i leće pričekajte da se mahune osuše.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.