Prati nas

Zdravlje

Crno tržište

I u Hrvatskoj ima opasnih krivotvorenih lijekova, ovo su najčešći

Kupovina lijekova na crnom tržištu može ugroziti zdravlje. Usprkos tomu, tržište cvijeta pri čemu kriminalci ne prezaju ni od krađe identiteta kako bi prodali svoju robu naivnim kupcima.

Objavljeno

|

Poznati neurokirurg Josip Paladino žrtva je krađe identiteta na internetu. Upozorava na opasnosti takvih pripravaka koje prodaju kriminalci online, naglašava rizike od neželjenih reakcija.
ilustracija: S. Bura/mj

Poznati hrvatski neurokirurg Josip Paladino osvanuo je na lažnoj reklami koja nudi preparat za “čišćenje krvnih žila”. Kao i brojni drugi liječnici, žrtva je krađe identiteta na internetu, na kojem nepoznati kriminalci prodaju lažne lijekove, javlja HRT.

“Pacijenti koji vjeruju nama liječnicima uzimaju takve pripravke ne znajući da se pritom mogu izvrgnuti izrazito visokoj opasnosti neželjenih reakcija koje mogu ići do anafilaktičkih reakcija, a mogu životno ugrozit pacijenta”, upozorio je Paladino.

U Hrvatskoj do sada nije zabilježena pojava krivotvorenih lijekova u ovlaštenim lancima opskrbe, oni se prodaju na crnom tržištu, najčešće upravo – putem interneta. “Najčešće se krivotvore lijekovi koji su namijenjeni za poboljšanje životnog stila, dakle lijekovi za mršavljenje, za liječenje erektilne disfunkcije, anabolici, a često se znači krivotvoreni i onkološki lijekovi s obzirom na njihovu cijenu”, otkrio je HRT-u Marko Mrkobrad, glasnogovornik HALMED-a.

Lažni lijekovi krivotvore se u tajnim laboratorijima poput onog u Italiji koji je otkriven u velikoj akciji Europola. Policija je zaplijenila velike količine dopinških tvari u obliku tableta, kapsula, bočica i pakiranja namijenjenih prodaji. Rute krijumčarenja protezale su se diljem Europe pa čak i do Kine.

Na meti krivotvoritelja uz dopinške tvari često su i dodaci prehrani koji su znatno dostupniji. “Ono što znamo po nekim informacijama da se u teretanama čak i distribuiraju takve tvari, kupuju se i korisnici koji idu na takva mjesta često puta uzimaju anaboličke androgene steroide radi povećanja mišićne mase, smanjenja masnog tkiva, povećanja energije, snage, izdržljivosti”, kazao je Roman Latinović, voditelj službe za antidoping HZJZ-a.

“Upotreba proizvoda s crnog tržišta u estetskoj medicini može ostaviti ozbiljne posljedice. “Od alergijskih reakcija do anafilaktičkih reakcija pa čak i do anafilaktičkog šoka koji može ugroziti život pacijenta, ako ne dođe do urgentne liječničke reakcije. Znači dolazi do edema dišnih puteva do gušenja”, rekla je dr.med. Maria Škornjak, Med-line.

Trgovina krivotvorenih lijekova danas predstavlja 10% ukupne globalne trgovine lijekovima, uglavnom u Africi i Aziji. Prema nekim pokazateljima, zarada od krivotvorenih lijekova višestruko premašuje čak i zaradu od prodaje droge.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.