Prati nas

Vijesti

Standard

Ide novi paket Vladinih mjera, najavljeno što će biti sa strujom i plinom

Ministar financija Damir Habijan objasnio je što će se događati s cijenama energenata za građane te cijenama 30 osnovnih prehrambenih proizvoda nakon 1. travnja.

Objavljeno

|

Vlada osigurava stabilnost cijena energenata i hrane, najavljujući produženje povoljnih mjera nakon prvog travnja. PDV od 5% ostaje na plinu, drvu, peletama i briketima, uz očuvanje cijena 30 prehrambenih proizvoda. Vlada reagira na inflatorne pritiske s ciljem ublažavanja situacije.
Damir Habijan (scr: Nova TV)

“Sigurno će Vlada kao i dosad voditi računa da taj cjenovni udar ne dođe na teret građana i gospodarstva. Prema tome te mjere i te cijene o kojima sada govorimo obuhvaćene ovim paketima nastojat ćemo da se produže i nakon prvog travnja”, izjavio je Damir Habijan, ministar gospodarstva u nedjelju za Novu TV.

Ostaje i PDV od pet posto na plin, drva, pelete i brikete, a kako tvrde, neće se mijenjati ni cijene 30 prehrambenih proizvoda. “Vlada se na to odlučila zbog toga što je procijenjeno kako je u energetskom sektoru još uvijek nestabilna situacija vidljivi su inflatorni pritisci pa se procijenilo da bi ova mjera pomogla ublažavanju situacije”, objasnila je državna tajnica u Ministarstvu financija, Tereza Rogić Lugarić.

Stručnjak za energetiku Davor Štern kaže kako se radi o opravdanoj mjeri. “Toliko geopolitičkih sukoba po mom sjećanju nije bilo nikad i od svakog od njih se može očekivati porast cijena i mislim da je jako mudro u takvim nesigurnim vremenima imati kontrolu nad cijenama”, zaključio je Štern.

Zvonimir Troskot iz Mosta poručuje: “Mi ne očekujemo da će sada biti nekakva drama vezana za energetiku ovo smatramo čistim predizbornim ciljem, a da stvarno žele smanjivat mogli bi komotno dati plin za jedan cent kao što se daje određenim poduzetnicima”.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.