Prati nas

Vijesti

Komplikacije

Kako dokazati izvanbračnu zajednicu za potrebe obiteljske mirovine

‘Partner u ja smo prije pet godina kod javnog bilježnika ovjerili zajedničku izjavu  da živimo u izvanbračnoj zajednici’, piše čitateljica. Ipak, pokazalo se da to nije dovoljno. Kako dokazati izvanbračnu zajednicu za potrebe ostvarivanja prava na obiteljsku mirovinu i ostavinski postupak?

Objavljeno

|

Dokazivanje izvanbračne zajednice: Pravni savjeti o potrebnoj dokumentaciji i procedurama. Što trebate znati za nasljeđivanje i mirovinu.
ilustracija: S. Bura/mj

Tragom pitanja o postojanju ili nepostojanju prava na dio mirovine preminulog partnera, ali nakon razvoda braka, na našim društvenim mrežama razvila se burna rasprava o dokazivanju izvanbračne zajednice.

Prema važećim zakonima, izvanbračna zajednica je zajednica neudane žene i neoženjenog muškarca koja traje najmanje tri godine, a kraće ako je u njoj rođeno zajedničko dijete ili je nastavljena sklapanjem braka. Izvanbračna zajednica stvara osobne i imovinske učinke kao bračna zajednica te se na nju na odgovarajući način primjenjuju zakonske odredbe o pravima i obvezama bračnih drugova, prava i obveze roditelja i djece, obveze uzdržavanja te imovinskih i drugih odnosa.

No kako dokazati postojanje izvanbračne zajednice i njeno trajanje, pitanje je koje zanima naše brojne čitatelje. Na takvo je pitanje odgovor dalo i Pravno savjetovalište Sindikata umirovljenika Hrvatske, a na zahtjev M.B. iz Okučana.

“Partner u ja smo prije pet godina kod javnog bilježnika ovjerili zajedničku izjavu  da živimo u izvanbračnoj zajednici. Izjava ima i ovjerene potpise dva svjedoka. Partner je umro prije 3 mjeseca. Da li mi je ta izjava dovoljna kao dokaz izvanbračne zajednice kod nasljeđivanja i kod traženja obiteljske mirovine. Dobili smo informaciju da je to dokaz i da je to dovoljno za ostvarivanje prava pa smo to i napravili a sada mi kažu da to nije dovoljno”, pitala je M.B.

Pravnici SUH-a odgovaraju da važeće pravne odredbe nigdje ne propisuju postupak registracije ili dokazivanja izvanbračne zajednice u kojem bi netko dobio dokument koji dokazuje postojanje te zajednice. Također nigdje nije propisan postupak evidentiranja prestanka izvanbračne zajednice.

“Poznato nam je da se u raznim postupcima traže ovjerene izjave izvanbračnih drugova o postojanju izvanbračne zajednice, ali te izjave služe samo u tim postupcima. Primjerice najmodavci nerijetko traže od partnera najmoprimaca takvu izjavu, ponekad takvu izjavu treba priložiti kod nekih zahtjeva za kredit, odobravanje nekih sredstava, reguliranja prava djece itd.”, odgovaraju u Savjetovalištu.

Kako dokazati izvanbračnu zajednicu u postupku priznavanja obiteljske mirovine

“Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje u postupku priznavanja obiteljske mirovine traži od podnositelja koji tvrdi da je izvanbračni drug, rješenje općinskog suda o utvrđivanju postojanja izvanbračne zajednice. Zato je potrebno podnijeti prijedlog za pokretanje izvanparničnog postupka kod nadležnog općinskog suda u kojem treba dokazati postojanje izvanbračne zajednice i dobiti sudsko rješenje. Vaša izjava i svjedoci biti će jedan od dokaza, ali potrebno je dokazati i to da zajednica nije prestala za života partnera, kao i ostalo okolnosti koje traži sud”, stoji u odgovoru.

Kako dokazati izvanbračnu zajednicu u ostavinskom postupku

“U ostavinskom pak postupku Vi možete biti nasljednik s istim pravima i obvezama kao bračni drug, ali i tu je teret dokazivanja postojanja i trajanja izvanbračne zajednice na vama, sukladno traženju onog tko vodi ostavinski postupak (sudac ili javni bilježnik) a zasigurno će ovisiti i o izjavama drugih nasljednika, ukoliko postoje”, zaključuju pravnici SUH-a.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.