Prati nas

Vrt

Slapovi boje

Kako, kada i čime gnojiti hortenzije za bezbroj krupnih cvatova

Nije svejedno kada ćemo gnojiti cvatuće grmlje. Vrijeme i vrstu gnojiva određuje vrijeme cvatnje, ali i vrijeme kada biljke zameću pupove iz kojih će u novoj sezoni izaći cvjetovi.

Objavljeno

|

Hortenzije zahtijevaju pažljivu njegu za obilno i zdravo cvjetanje. Pravilno gnojenje i orezivanje ključni su. Odaberite sporootpuštajuće gnojivo bogato fosforom za obilje cvijeta.
foto: Adriana Knop/Pixabay

Ako želite da hortenzije cvatu obilno i zdravo, morate se pravilno brinuti o njima. Ove omiljene cvjetnice smatraju se “gladnim biljkama” i zahtijevaju tlo bogato hranjivima kako bi rasle, cvale i zametale pupove za iduću godinu, objašnjavaju agronomi. Zbog toga ih morate osobiti pažljivo prihranjivati, jer gladna hortenzija ima prozračnu lisnu masu te male i malobrojne cvjetne glavice.

Osim toga, ključno je pravilno i pravodobno orezivati biljku. Kako smo već ranije pisali, moguće je utjecati i na boju cvata doziranjem određenih hranjiva koja će promijeniti kemizam biljke. Postoji li savršeno gnojivo za hortenzije? Možda. U nastavku ćemo objasniti na što treba osobito obratiti pozornost.

Koje gnojivo odabrati?

Ovo proljeće kada iz vrtlarija i trgovačkih lanaca kući donesete zdrave i jedre sadnice hortenzija, pobrinite se da u rupe za sadnju obilno dodate kompost i nekoliko šaka organskog sporootpuštajućeg gnojiva. Važno je dohranjivati hortenzije svake godine u proljeće za zdravi raste te ponovno u kasno ljeto kada se zameću pupovi za iduću sezonu.

Također se preporučuje korištenje sporootpuštajućeg gnojiva koje možete pronaći u gotovo svakoj trgovini poljoprivrednih potrepština u Hrvatskoj. Neka vas cijena ne zavarava, sporootpuštajuće gnojivo je na duži rok isplativo, budući da se ne ispire lako iz tla kao obična mineralna gnojiva te biljkama osigurava potrebnu hranu na duži rok.

Vodite računa da za obilnu cvatnju biljkama treba obilje fosfora pa odaberite gnojivo formule 10:20:10 (ili što sličniji omjer) koji će osigurati dovoljno dušika i kalija za zdravlje korijena, stabljike i lista, ali i fosfor za cvatnju. Dodatne savjete za uzgoj hortenzija potražite na ovoj poveznici.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.