Prati nas

Vrt

Organski vrt

Pet koraka za uspješno kompostiranje u samo 30 dana

Kompostiranje je najvažnija stvar koju možete učiniti za organski vrt. Uspjeh vrta ovisi o tlu, a zdravlje tla ovisi o kompostu koji dodajete u njega pri čemi sama izrada komposta nije teška.

Objavljeno

|

Transformirajte organski otpad u bogatstvo za vaš vrt uz aktivnu hrpu komposta. Pratite pet ključnih koraka prema preporukama agronoma Sveučilišta u Idahu za brz, učinkovit proces. Uz pravilnu njegu, u samo trideset dana možete dobiti kvalitetan kompost.
ilustracija: S. Bura/mj

S vrlo malo truda možete organski otpad pretvoriti u mirisni, hranjivima bogati, besplatni poboljšivač tla. Postoji mnogo pristupa izradi komposta, ali najbrži način dobivanja gotovog komposta za ovogodišnji vrt je izrada aktivne ili “vruće” hrpe komposta.

Osigurate li dovoljno vlage i zraka u hrpi, potaknut ćete mikroorganizme koji pokreću proces kompostiranja da rade brže. Donosimo pet ključnih koraka za kompostiranje koje preporučuju agronomi Sveučilišta u Idahu. Sam proces trebao bi trajati tridesetak dana.

1. Usitnite i nasjeckajte

Usitnite ili nasjeckajte sastojke što je moguće sitnije prije nego ih pomiješate u kompostnu hrpu. Primjerice, otpalo lišće možete usitniti tako da preko njega prevezete kosilicu. Isti pristup primjenjuje se i na kuhinjske i druge ostatke; čim sitnije, tim bolje.

2. Pomiješajte suhe smeđe i mokre zelene sastojke

Dva osnovna tipa sastojaka za izradu komposta su oni bogati ugljikom i oni bogati dušikom. Suhi smeđi materijali bogati ugljikom uključuju lišće, sijeno i slamu. Zeleni mokri sastojci bogati dušikom uključuju kuhinjske ostatke i otkos trave. Cilj je održavati uravnoteženu mješavinu tih materijala kako bi hrpa bila rahla, ali vlažna.

3. Neka bude velika

Izgradite hrpu koja je dimenzijama barem metar u dužinu, širinu i visinu. Tako će se sastojci bolje grijati i brže razgraditi. Bez kritične mase, smjesa ne može pravilno fermentirati. Provjerite hrpu nekoliko dana nakon što ste je složili. Ako ste sve napravili kako treba, aktivnost mikroorganizama bi trebala biti vidljiva po povišenoj temperaturi u sredini hrpe.

4. Zalijte prema potrebi

Pazite da hrpa ostane vlažna, ali ne previše mokra. Pod prstima bi se trebala osjećati kao vlažna spužva. Ponekad ćete možda trebati zaliti hrpu. Ili ćete je trebati zaštiti ceradom za vrijeme kišnih razdoblja.

5. Miješajte

Miješanje komposta dodaje zrak smjesi. Možete vilama otvoriti rupe za prozračivanje. Još je bolje cijelu hrpu prebacati i presložiti tako da ono što je bilo s vanjske strane, sada dođe u središte. Postoje i komposteri koji funkcioniraju kao bubanj koji možete okretati i tako miješati masu.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.