Prati nas

Vijesti

Teška bitka

Priznato pravo na eutanaziju Paoli Roldán (42): ‘Moj život je okrutan’

Za njenu bolest, nažalost nema lijeka pa nepokretna Roldán više ne može ni samostalno disati, već je održavaju na životu uz pomoć respiratora.

Objavljeno

|

Kako se obavlja eutanazija
ilustracija: S. Bura/mj

Pravna bitka Paole Roldán okončana je 7. veljače 2024. kada joj je Ustavni sud Ekvadora priznao pravo na eutanaziju. U presudi Ustavni sud tvrdi da “proglašava uvjetnu ustavnost članka 144. Općeg kaznenog zakonika (COIP) Ekvadora.”

“Želim počivati u miru. Ono što živim je bolno, samotno i okrutno”, rekla je ova žena, prikovana za krevet, u usmenom obrazloženju svojeg zahtjeva. Sada, kada joj je zahtjev odobren kaže: “Ovo je poseban trenutak za mene. Sada moram s odvjetnicima detaljno proučiti presudu. Zahvalna sam svima jer je Ekvador od danas malo slobodniji i dostojanstveniji.”

Ustavni je sud tako oslobodio kaznene odgovornosti liječnika koji bi izvršio eutanaziju nad Roldán. Liječnik neće biti kažnjen ako osoba koja se želi podvrći eutanaziji izražava svoj nedvosmislen, slobodan i informiran pristanak (ili putem svojeg predstavnika, ako ga ne može izraziti) tražeći pristup postupku aktivne eutanazije.

Dakako, ne može svatko zatražiti eutanaziju, jer se zahtjev može odobriti samo u stanju intenzivne patnje proizašle iz teške i nepovratne tjelesne ozljede ili teške i neizlječive bolesti, definirao je Ustavni sud.

Presuda također propisuje da Pučki pravobranitelj, u roku od najviše šest mjeseci od obavijesti o ovoj presudi, pripremi prijedlog zakona kojim se reguliraju postupci eutanazije, sukladno presudi.

Osim toga, Ministarstvu zdravstva daje se rok od najviše dva mjeseca da donese propise kojima se uređuje postupak primjene dobrovoljne i dobrovoljne aktivne eutanazije u svjetlu tehničkih kriterija i u skladu s onim što je presušeno. Ti će propisi važiti do odobrenja odgovarajućeg zakona i testirat će ih sam Ustavni sud.

Roldán je zatražila proglašenje neustavnosti članka 144. Općeg kaznenog zakonika (COIP), koji kaže da “osoba koja ubije drugu bit će kažnjena kaznom zatvora od 10 do 13 godina.”

Roldán će u konačnici moći donijeti odluku o danu svoje smrti. Riječ je o ženi koja već četiri godine pati od amiotrofične lateralne skleroze (ALS), degenerativne bolesti koja uništava živčane stanice zadužene za voljne pokrete mišića. Za ovu bolest, nažalost nema lijeka pa nepokretna Roldán više ne može ni samostalno disati, već je održavaju na životu uz pomoć respiratora. Sve o eutanaziji potražite na ovoj poveznici.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.