Prati nas

Zdravlje

Inspiracija

Rak je pobijedila čak pet puta i za sebe kaže da je prava sretnica

Uz prvu dijagnozu se školovala i radila naporan posao, a uz petu dijagnozu su joj opcije bile vrlo ograničene. Srećom, danas trči maratone, pješači i uživa u životu sa svojom obitelji. Kaže, bez javnog zdravstva joj to sve ne bi bilo moguće.

Objavljeno

|

Natalie Yates-Bolton, baka dvoje unučadi, hrabra borac protiv raka. Izliječena nakon 11 operacija, 30 kemoterapija i 55 zračenja, zahvaljujući novom lijeku. Predavačica na Sveučilištu u Salfordu. Sretna i zahvalna, ističe važnost javnog zdravstva. Aktivna u sportu i životu, osvajačica maratona, ultramaratona i triatlona. Inspiracija za sve koji se bore s rakom.
foto: Natalie Yates-Bolton/Facebook

Natalie Yates-Bolton, baka dvoje unučadi, liječila se više puta od Hodgkinovog limfoma, da bi na kraju dobila i pobijedila rak dojke. Ova 57-godišnja žena prošla je 11 operacija, 30 kemoterapija i 55 zračenja. Višoj predavačici Škole za medicinske sestre na Sveučilištu u Salfordu sada je potvrđeno: nakon šest godina liječenja – izliječena je.

Liječnici u bolnici The Christie u Manchesteru kažu da su oduševljeni njenom reakcijom na liječenje novom vrstom lijeka zvanom palbociclib (Ibrance), a sve pretrage pokazuju da je rak nestao. Riječ je o lijeku koji se uzima u obliku tableta, zajedno s hranom. Natalie za sebe nikada neće reći da je nesretna. Dapače, svjesna je kakvu je sreću imala, javlja BBC.

“Da netko tko ne zna moju priču čuje da sam pet puta imala rak, mogao bi pomisliti da nisam imala sreće u životu. Ali ja to vidim na drugi način, bila sam stvarno sretna jer imam članove obitelji i prijatelje koji nisu bili sretni kao ja i nisu dobili pet prilika za izlječenje koje sam ja dobila”, kaže.

Yates-Bolton misli da je njezino uspješno liječenje rezultat dobro financiranog javnog zdravstva. “Prije šest godina pomalo mi je ponestajalo opcija, a onda je ovaj novi lijek postao dostupan. Stoga se osjećam vrlo sretnom”, kaže.

Natalie je bila 22-godišnja studentica na Sveučilištu Surrey kada joj je prvi put dijagnosticiran Hodgkinov limfom. Uz terapiju se školovala, ali i radila na zahtjevnom bolničkom odjelu za neurološke pacijente. Limfom joj se vratio još tri puta prije nego što je potpuno ozdravila, a nakon što joj je operacijom uklonjena i kancerogena kvržica.

Sada živi u Chaddertonu blizu Oldhama i kaže da je odlučila uživati u životu sa suprugom Garyjem i kćerima Lucy i Indijom. Također si postavlja nove izazove u vježbanju. Do danas je završila šest maratona, tri ultramaratona i tri triatlona. Također je prošetala treću dionicu hodočasničke staze Camino de Santiago kroz Francusku sa svojom majkom Myrom koja ima čak 80 godina!

“Bolnica Christie se brinula za mene 21 godinu i, zahvaljujući prekrasnom medicinskom timu koji me liječio, osjećam se sposobnom i osnaženom da živim sjajan život. Ja sam živi dokaz da možete ponovno izgraditi život nakon tretmana, izaći iz liječenja jači i više cijeniti život.”

Dr. Sacha Howell, onkolog koji liječi Natalie od 2009. godine kaže da je njegova pacijentica primila 75 ciklusa palbocikliba: “Bila je to relativno nova terapija, ali sada je to uobičajena terapija za neke pacijente. Ona je iznimna i inspirativna žena koja unatoč raku vodi pun i aktivan život.” Profesor Peter Johnson iz Državnog zavoda za zdravstvo kaže da se “relativno novi tretman” daje pacijenticama sa sekundarnim rakom dojke nakon što je pomogao “stotinama drugih ljudi poput Natalie”.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.