Prati nas

Vijesti

Novo normalo

Račun za režije veći od 8.000 eura, njemački umirovljenici pred zidom

Obračun grijanja teško je razumjeti, a kupci su ostavljeni na milosti nemilost monopolističkih dobavljača.

Objavljeno

|

Nakon smrti supruga, umirovljenica živi sama u Njemačkoj u malom stanu. Visoki računi za grijanje i vodu premašuju njezinu mirovinu, stvarajući financijske poteškoće. Problemi proizlaze iz sustava daljinskog grijanja, gdje korporacije iskorištavaju svoj monopolistički položaj. Mnogi stanari, poput nje, se bore s istim problemom.
ilustracija: S. Bura/mj

Otkako joj je prošle godine umro suprug, umirovljenica živi sama: u novom stanu od 59 četvornih metara. Ima kuhinju, dnevni boravak, spavaću sobu, malu kupaonicu, to je to. Njezina mirovina iznosi 800 eura mjesečno.

Bivša učiteljica pokušava štedjeti energiju gdje god može: tuš? Ne svaki dan? Grijanje? Ona pojačava najviše na “tri”. Unatoč štednji, umirovljenica je sada dobila veliki račun za troškove za 2022. godinu: “Pismo uprave tvrtke za nekretnine bilo je šokantno. Grijanje moram platiti oko 6.000 eura, vodu gotovo 2.000 eura, ostalo su troškovi domara, smeća i lifta.”

Umirovljenica stoga ima dodatne troškove od 13 eura po četvornom metru – više nego dvostruko više od njezine osnovne stanarine: A to će sada porasti zbog velike dodatne potražnje: s 515 eura na 1.403,23 eura”, prenosi Fenix magazin.

Tvrtka vlasnik nekretnine tvrdi kako je obračun troškova “ispravan”. Pogođeni su i mnogi od pedesetak susjeda u zgradi sagrađenoj 90-ih godina prošlog stoljeća. Najmoprimac s teškim invaliditetom svoj bi stan, veličine svega 22 četvorna metra, sada trebao plaćati oko 3.400 eura, a drugi susjed oko 3.700 eura za 37 kvadrata. Umirovljenica je uložila prigovor na obračun, ali nitko nije reagirao. “Neću to platiti. Radije idem u zatvor gdje ću imati toplu ćeliju”, rekla je.

Ovo je samo još jedan slučaj od stotina tisuća stanara koji trenutno pate zbog ogromnih nadoplata za režije. Njemački mediji navode kako se radi o sustavu grijanja na daljinu te da visoke cijene korporacije nemilosrdno iskorištavaju i od svog monopolskog položaja stvaraju veliki posao. Sve to rade na trošak najmoprimca.

“Problem je u tome što se cijene ugovora o daljinskom grijanju sastoje od mnogo komponenti i teško ih je razumjeti. To također mnoge kupce ostavlja na milost i nemilost monopolističkih dobavljača”, navodi odvjetnik upućen u slučaj. Tvrtka za upravljanje nekretninama iz ovog slučaja priopćila je medijima kako žele pronaći rješenje kojim će osigurati “poštene uvjete za stanare i njih same”.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.