Prati nas

Aktivno starenje

Nova perspektiva

Sretno starenje: Umirovljenice izgradile savršenu komunu za sebe

One su žene starije od pedeset godina koje su stvorile vlastitu zajednicu u novom, namjenski izgrađenom stambenom bloku. Umjesto da žive same ili u umirovljeničkom domu, žive u prijateljskom, mirnom i dobrosusjedskom okruženju.

Objavljeno

|

scr: New Ground

S ulice je vrlo lako promašiti New Ground. Stambene naselje u Londonu kao svako drugo. Ali kad se uđe u njega, jasno je da se radi o prostoru koji su pomno dizajnirale njegove stanovnice – sve žene starije od 50 godina. New Ground se može prevesti kao nova zemlja, novi teritorij, nova perspektiva i svi ti prijevodi, rekli bismo, bili bi točni.

Jer ove žene svjedoče da se više ne opterećuju starenjem, žele samo živjeti i uživati. Ili, kako jedna njegova stanovnica kaže: “Smirena sam, kreativna i imam energije za rad koji koristi zajednici.” Svima njima bila je posve neprihvatljiva ideja življenja u ustanovi koja skrbi o starima i nemoćnima. Nisu željele ni opterećivati djecu svojim potrebama. No nisu se vidjele ni kao usamljene starice koje žive samotno u svojim kućama ili stanovima. Umjesto toga, napravile su, u velikoj mjeri, samodostatnu zajednicu u kojoj im je trošak života manji, a život sretniji.

New Ground inovativna stambena zajednica u kojoj svaki član ima vlastiti dom i pristup zajedničkim prostorima, objektima i sadržajima koji bi možda bili preskupi ili teški za organizirati u slučaju običnog stanovanja. Neke od članica ove zajednice stale su pred kamere BBC-ja da bi ispričale kako im je život u ovom okružju krenuo nabolje.

scr: New Ground

U velikoj zajedničkoj kuhinji i dnevnom boravku, koji gledaju na golemi zajednički vrt i povrtnjak, Vivien Sheehan (79), kaže novinarki da voli vrtlarenje. Kad je živjela sama, visoke ograde koje su okruživale njezin vrt značile su da ponekad cijeli dan nije vidjela nikoga. Ovdje uvijek ima s kim popričati. “Jednostavno je lijepo imati druge ljude u blizini kad ih želiš”, rekla je. Kompleks se sastoji od 25 stanova od kojih svaki ima svoj vanjski prostor.

Ideja za New Ground rođena je prije mnogo godina kada je grupa žena razmišljala o tome kako žele živjeti u starosti, objašnjava Jude Tisdall (72). Odlučile su istražiti ideju zajedničkog stanovanja pa su posjetile Nizozemsku koja je već imala utemeljene umirovljeničke stambene zajednice. Ideja je da stanovnici stvaraju i vode vlastite zajednice. U Ujedinjenom Kraljevstvu ih je trenutno 25, a 60 ih je u pripremi.

scr: New Ground

Stanovnice kažu da im New Ground pomaže u borbi protiv usamljenosti i izolacije. “Ne treba biti prepametan za shvatiti prednosti ovakvog života. U svijetu postoji toliko straha i toliko problema – živjeti u zajednici za bilo koju dob može biti olakšanje. Nije za svakoga, ali dobrobiti su ogromne”, kaže Jude.

Za ono što su ove žene stvorile bilo je potrebno puno rada i planiranja, osobito jer su bile pionirke cohousinga u Velikoj Britaniji. Osnivačice su pronašle arhitekte i osnovale stambenu zadrugu putem koje je financirana gradnja. Kupile su stanove u kojima žive, dok osam članica unajmljuje svoje stambene jedinice po socijalnoj cijeni.

scr: New Ground

Nije bilo lako doći do ove točke, kaže Jude. Pronalaženje građevinskog zemljišta je bio težak posao. Sve su stanovnice New Grounda zagovornice zajedničkog stanovanja i žele potaknuti druge da sudjeluju u tome. Educiraju ih kako izgraditi vlastitu zajednicu.

Dob i podrijetlo žena u New Groundu su različite. Neke još rade, druge su u mirovini. Žive neovisno u svojim domovima, ali kažu da je lijepo znati da nisu same i da imaju društvo kada ga požele. “Uvijek se nađe netko s kim se možeš druškati“, kaže Mags Beltran (77) i dodaje: “Naš prioritet je da stvarno ne budete usamljeni, ali famozno je upravo to da možete biti sami, ako to poželite.”

Za one koji žele znati više

Cohousing (eng.) se definira kao namjerno stvorena zajednica privatnih domova grupiranih oko zajedničkog prostora. Pojam je nastao u Danskoj krajem šezdesetih godina prošlog stoljeća.

Svaka stambena jedinica ima tradicionalne sadržaje, uključujući privatnu kuhinju. Dijeljeni prostori obično uključuju zajedničku kuću, koja može sadržavati veliku kuhinju i blagovaonicu, praonicu rublja i rekreacijske prostore. Dijeljeni vanjski prostor može uključivati parkirališta, staze, otvorene prostore i vrtove. Članovi zajednice dijele resurse poput alata i kosilica za travu, a moguće je dijeljenje i prijevoznih sredstava.

Kućanstva imaju neovisne prihode i privatne živote, ali članovi zajednice surađuju u planiranju i upravljanju zajedničkim aktivnostima i prostorima. Pravno se registriraju, uglavnom, kao udruženje vlasnika ili stambena zadruga. Zajedničke aktivnosti uključuju redovito planirane zajedničke obroke, sastanke i radove u zajednici. Članovi zajednice se okupljaju na zabavama, igrama, projekcijama filmova ili drugim događajima.

Ovakvo stanovanje olakšava interakciju među susjedima i na taj način pruža društvene, praktične, ekonomske i ekološke koristi.

Zanima nas vaša priča

Želite li i vi, posve anonimno, podijeliti svoje iskustvo i viđenje ove teme s nama i našim čitateljima, možete to učiniti putem web obrasca Povjerljivo. Napišite svoju priču!

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.