Prati nas

Povjerljivo

Nezgodna situacija

‘Susjeda nas maltretira, ne uzme terapiju pa urla po imenu tko ju je pokrao’

Nije lako pobjeći od susjeda, a ako su problematični, živote ljudi oko sebe mogu pretvoriti u noćnu moru. Na svoju prvu susjedu požalio nam se i naš čitatelj Božidar, koji iz dana u dan ne zna što će joj ‘puhnuti u glavu’ i tko će putem nadrljati. Situacija je posebno delikatna, jer je u podlozi svega susjedino narušeno mentalno zdravlje.

Objavljeno

|

Gospodin Božidar opisuje život s nepredvidivom susjedom koja, iako psihički bolesna, često izaziva probleme okolini. Susjeda, iako ljubazna u početku, često optužuje ljude za krađu i psuje ih. Božidar traži rješenje za teško stanje.
ilustracija: S. Bura/mj

Nikad ne zna, piše nam gospodin Božidar, kakve će scene susjedstvu prirediti ćudljiva starija susjeda. “Imam susjedu koja ima preko 70 godina, živi sama i psihički je bolesna, ali na žalost rijetko uzima terapiju. Socijalni radnici ne mogu učiniti ništa bez pismenog dopuštenja obitelji, a nitko neće potpisati”, piše nam.

Gospođa, objašnjava nadalje, ima brata koji je alkoholičar te sestru koja živi u inozemstvu pa je s njima gotovo nemoguće komunicirati. “Drugi način da joj se stane na kraj bio bi da joj se oduzme takozvana poslovna sposobnost, ali njeno stanje medicinski nije toliko ozbiljno”, opisuje susjed koji je pokušao potražiti rješenje koje bi bilo najbolje i za susjedu i sve oko nje.   

Nevine proziva za krađu

“Posjećuje ju jedino nećakinja, kći njezinog brata. Ona dolazi povremeno i donosi joj sve što joj treba. Problem nastaje kad ostane bez cigareta i neke određene hrane pa zove nekoga od nas susjeda da joj odemo kupiti”, otkriva gospodin Božidar i napominje da joj svatko bez problema napravi tu uslugu, ali onda zbog toga često nagrabusi.

Oglas

“Susjeda uredno plati sve što joj se kupi i donese, najčešće na to doda i koji euro više, zahvali se i ljubazna je. No, već za nekoliko sati zna početi na sav glas vikati da joj je ta osoba ukrala novac. To je krajnje neugodno”, napisao je.

Psuje ih poimence

Osim toga, često se iz čistog mira namjeri na nekoga na način da ga zazove po imenu i onda mu, kako se izrazio naš čitatelj Božidar, “psuje sve živo i mrtvo, također po imenu”.

“I tako ona mjesecima psuje ljudima. Nikad ne izlazi iz svog dvorišta, osim kad je jednom otišla susjedi do štale i od nje tražila da joj vrati ukradene novce. Napominjem da joj ta žena uopće nikada nije išla kupovati. Dakle, nitko više ne zna kad će ga se sjetiti i optužiti ga”, otkriva ovaj susjed.

“Jednom prilikom je pak ničim izazvana uzela kamen i drugoj susjedi razbila prozor, naravno uz sočne psovke. Kad je došla policija, ona se ponašala potpuno normalno. Što reći, što napraviti? pita gospodin Božidar na kraju pisma koje nam je uputio, svjestan da susjeda nije kriva za svoje stanje, ali i željan mira u svojim starim danima.

Imati li i vi nezgodne susjede? Kako izlazite na kraj s njima ?

Zanima nas vaša priča

Želite li i vi, posve anonimno, podijeliti svoje iskustvo i viđenje ove teme s nama i našim čitateljima, možete to učiniti putem web obrasca Povjerljivo. Napišite svoju priču!

  

Oglas
.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.