Prati nas

Mozaik

Kupovina novca

Umirovljenički krediti i kako do njih, zašto banke vole umirovljenike?

Objavljeno

|

Koliku mirovinu primaju političari?
ilustracija: S. Bura/mj

Iako je donedavno starijim osobama bilo relativno teško dobiti kredit, čini se da se situacija promijenila. Banke sada nerijetko nude takozvane umirovljeničke kredite, bez instrumenata osiguranja svim umirovljenicima do samog praga devedesetih godina života.

Kako u Hrvatskoj, ovaj se trend primjećuje i u zemljama regije. “Banke imaju proizvod, to je iznajmljivanje novca, to su krediti, i traže klijente kojima će to prodati kao svoju uslugu. Umirovljenici su za njih kvalitetna klijentska populacija”, objasnio je za RTS Dušan Uzelac s portala Kamatica.

“Prvo što se gleda je stabilnost prihoda. Umirovljenik ima stabilna primanja i stalno će primati ta stabilna primanja. Za razliku od nekoga tko je zaposlen, tko može dobiti otkaz, tko može prijeći u drugu tvrtku, tko može trpjeti posljedice gašenja poduzeća ili promjene branše”, objašnjava Uzelac dodajući da su kod umirovljenika ti problemi riješeni.

“Koliki će taj kredit biti definira njegova sposobnost zaduživanja, tj. koju visinu mirovine prima te razdoblje zaduženosti koje je definirano bankarskim pravilima i procjenom očekivanog životnog vijeka klijenta. I to je praksa koju banke koriste”, dodaje Uzelac.

Kakva je procedura?

Na pitanje imaju li umirovljenici istu proceduru dobivanja kredita kao i ostali građani, Uzelac kaže da je ona pojednostavljena. Naime, banka ne treba provjeravati ono što provjerava kod zaposlene osobe; nema provjere tvrtke, resornih rizika i slično. “Kod umirovljenika to nije slučaj. Oni samo donesu nekakav dokaz da su umirovljenici, ta se mirovina preusmjeri na taj račun i automatski dobivaju kredite, da tako kažem”, kaže Uzelac.

A što je s osiguranjem?

Uzelac ističe da banke ne traže da ti krediti budu osigurani, već traže da sami klijenti budu osigurani. Banka je, napominje, osigurana na sve načine kako ni u čemu ne bi bila zakinuta. “Oni su trgovci i prodaju taj novac. Ovdje imamo romantičan pogled na njih, očekujući da imaju neku uslugu za nas koja će biti besplatna ili korisna. To nije pomoć. Oni stvarno imaju novca, trguju novcem i ovi uvjeti jasno pokazuju da je to vrlo komercijalne prirode.”

“Ako u njihovoj računici klijent ima povećani rizik neplaćanja, ako netko dođe bolestan, banka će reći: nismo sigurni da ćete vratiti kredit. Banka vas možda neće pitati za zdravstveno stanje, ali vam može reći da će vam odobriti kredit ako se osigurate. I onda osiguranje traži liječnički pregled, gdje se dijagnosticira neka bolest ili problem”, objašnjava Uzelac.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.